Силата на монопола оказва възпиращи действия върху усилията за налагане на справедливи условия за функциониране на пазара, основаващи се на регистрация, предвидимост и засилване на конкурентността.

Това пишат от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в позицията си изпратена до министъра на икономиката Емил Караниколов.

Те изразяват притеснението си, че това ще доведе до спиране на диалога по ЗИД.

По думите им бездействието на законодателните органи ги принуждава да преминат към протестни действия. В тази връзка те обявяват, че започват протести под надслов "Жълтите жилетки".

Окончателно отложиха Закона за горивата
Обновена

Окончателно отложиха Закона за горивата

Валери Симеонов вижда в закона опасност

В становището си търговците на горива уверяват министър Караниколов, че протеста им не е опит за дестабилизиране на правителството и внасяне на смут в обществото, а по-скоро изразява подкрепа в позицията за консенсус и разбирателство между браншовете.

Протестът им ще бъде: "Не на монопола, не на лобисткия закон!"

От Асоциацията припомнят, че преди 9 месеца министър Караниколов и заинтересованите лица са работели за създаването на работещ Закон за изменение и допълнение към сега действащия закон за горивата.

Заедно с помощта на организации като КРИБ и АИКБ, законът е бил одобрен от бизнеса, но положените им усилия не са стигнали успеха заради монопола, категорични са търговците на горива.

Караниколов иска бизнесът с горивата да се разбере

Караниколов иска бизнесът с горивата да се разбере

Трябва да се изчака какво ще бъде гласувано в НС