От 29 март стартира системата за приемане на заявления за издаване на нови документи за самоличност.
Това съобщи Мария Костадинова от дирекция „Български документи за самоличност" към МВР.

  • От 15 до 23 март ще се приемат заявления за документи за самоличност на български граждани и чужденци само за бърза (3 работни дни) и експресна услуга (8 часа)
  • На 15 март се преустановява приемането на заявления за български документи за самоличност, за пребиваване и за управление на МПС - за българи и чужденци с платена с такса за обикновена услуга (до 30 дни)
  • На 17 март т.г. ще се преустанови приемането на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и на български лични документи за чужденци с такса и за бърза услуга. Ще се приемат заявления само за експресна услуга.
  • На 24 март от 8.30 часа преустановява приемането на заявления за български документи за самоличност за български граждани и за бърза услуга. Ще остане само прием на заявления за експресна услуга.
  • На 25 март след 12 часа спира приемът на всякакви заявления за български документи за самоличност от сегашния образец. След този час на 25 март (петък) само ще се връчват готовите издадени по сегашния образец документи.

 Свидетелства за управление на МПС ще се издават само с обикновена и бърза услуга като бързата услуга трае 10 дни. За шофьорска книжка няма експресна услуга.

Не предстои задължително преиздаване на лична карта, която още не е изтекла, уточни Мария Костадинова.
Отново бе подчертано, че документите от стария образец остават валидни до срока, посочен в тях.

По думите на Костадинова, в личните карти няма да има вграден чип. Чипове ще има за моряшките паспорти, служебен паспорт, дипломатически паспорти, документите за лица без българско гражданство.

Лична карта с чип ще се издава само за чужди граждани. Снимките на картовите документи ще бъдат черно-бели.

За издаването на първа лична карта за лица от 14 до 16 години, услугата ще е безплатна. Безплатна лична карта ще се издава и за лица над 70 години. Създадените услеснения са, че няма да е необходимо попълване на заявление. Няма да трябва и снимка.

Снимката се прави в местата, където се подават исканията за издаване на нова лична карта. За трудноподвижни хора ще бъдат осигурени посещения от мобилен екип.

Българските документи за самоличност бяха един от приоритетите на МВР, който заявихме при встъпване в длъжност, заяви Цветан Цветанов. Вторият приоритет е Шенген, допълни той.

Целта по думите му е с новата система да се облекчат гражданите и услугата да се извършва на едно гише. До сега свидетелства за управление на МПС се издаваха само в КАТ, припомни министърът.

Сега шофьорски книжки ще се издават и в пунктовете за издаване на документи за самоличност. Цветанов припомни, че новите документи за самоличност трябвало да са готови от юли 2007 г.

"Вижда се колко години са пропилени", изтъкна той.