Част от проблемите в началото на кърменето са свързани с лош старт, т.е неслучване в нашите болници на първия контакт, който е изключително важен за майката и бебето.  Това означава, че когато едно бебе се роди, още в първия час на раждането му то трябва да бъде поставено голо на голия корем на майка му.

Това заяви пред news.bg координаторът на асоциация "Подкрепа за кърменето" Десислава Алексиева във връзка с днешния старт на кампанията "Световна седмица на кърменето".

С този проблем се сблъскват най-често майките, посочи Алексиева. По думите й именно този първи контакт позволява инстинктите на новороденото да се събудят и то активно да започне да суче.

По повод кампанията Алексиева уточни, че тазгодишното мото е "Подкрепяме кърменето заедно".  Официалното откриване се състоя в Столична библиотека, където се подписа и споразумение между асоциацията и библиотеката. Програмата на събитието включваше изложба, семинар, прожекция на филм "Гърдата е най-доброто", четене на книга и работилнички за деца и майки.

Алексиева посочи, че сред темите, които се разглеждат на лекциите е началото на кърменето, насочена към бъдещите майки.

"Обясняваме им какво се случва в началото, кои са нещата, които са важни и за които трябва да внимават", каза Алексиева и допълни, че консултациите са напълно безплатни.

Кампанията "Световна седмица на кърменето" ще се проведе в 8 града - София, Бургас, Гоце Делчев, Благоевград, Русе, Варна, В. Търново и др.