Продължават километричните опашки по граничните ни пунктове, предаде БНР.

Най-интензивен е трафикът на излизащи от страната автомобили през всички пропускателни пунктове с Гърция, съобщават от „Гранична полиция".

Намаляла е опашката на граничния пункт Кулата-Промахон - до около 20 автомобила на гише в посоката от България към Гърция.

В момента работят две гишета за автомобили, като обработката на един автомобил трае по-малко от минута.

Все още не функционират гишетата за плащане на тол-такса, както се очакваше.

На „Маказа" опашката е около 2 километра.

От „Гранична полиция" поясниха, че струпването на автомобили е свързано със засиления трафик и започналите от 1 юли масови летни отпуски. Предимно български и румънски автомобили са в основата на затрудненеия трафик. От МВР уточниха, че румънските туристи преминават най-често през пункта „Маказа" на път за Гърция.

Засилено е движението в двете посоки и през граничните пунктове с Турция – „Капитан Андреево", „Лесово" и „Малко Търново", но опашките не са големи.

На българо-румънската граница, при Дуранкулак, и в двете посоки редиците от изчакващи леки автомобили са с дължина около 1.5 километра.

На граничните пунктове  Видин-Дунав мост и Русе-Дунав мост в посоката на излизане от страната  изчакващи товарни автомобили са образували колони към 1.5 километра.

Около километър е опашката на влизащите от Сърбия коли при Калотина.

По-рано днес беше обявено, че експерти започват анализ на трафика през граничния пункт Маказа поради огромните задръствания през лятото. Ще бъдат обсъдени и потребностите на бизнеса и туроператорите за организирано преминаване на автобуси, за които сега има забрана. Това съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев след заседание на работна група към Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол. Данните ще послужат за искане да бъде разширен пунктът, така че да поеме по-голям трафик. Анализът се очаква до няколко месеца.