Министерство на земеделието, храните и горите даде старт на благотворителна кампания за закупуване на живи елхички под надслов "Посади надежда".

Министър Десислава Танева обясни, че това е третата подобна кампания, която се прави по време на коледните празници.

Горските стопанства са приготвили 10 000 елхички, които ще се продават с благотворителна цел на 38 пункта в цялата страна, които са посочени на сайта на министерството.

"Призовават се гражданите да купят жива елха, с която да подпомогнат семействата с репродуктивни проблеми. А пролетта дърветата ще бъдат засадени в паркове "Надежда", каза министър Танева.

Агенцията по горите проверява какви елхи ни продават за Коледа

Агенцията по горите проверява какви елхи ни продават за Коледа

До 5 000 лв. глоба за незаконно добито дръвче

Еврокомисарят Мария Габриел добави, че кампанията има силно послание за опазване на околната среда, а тази седмица и ЕК ще публикува и първото си послание за природата.

Основателят на фондация "Искам бебе" Радина Велчева благодари на Министерството на земеделието.

"В България двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, а това е много на фона тежката демографска катастрофа. В момента "Искам бебе" успя да извоюва почетно място в Европа чрез това, че държавата подпомага двойките с такива проблеми с 20 млн. лв.", каза Велчева.

Между 300 и 400 000 са младите хора с репродуктивни проблеми

Между 300 и 400 000 са младите хора с репродуктивни проблеми

Да се спазва Законът за здравето и хората да са информирани

В момента между 30-40 000 семейства не могат да имат деца по нормален начин чрез здрава яйцеклетка, заради което има и донорска програма. А средствата от кампанията "Посади надежда" ще отидат и за подпомагане на тези семейства.

В кампанията участва и Сдружение "Аутизъм днес". Председателят Владислава Цолова от своя страна каза, че кампанията е подпомогнала и децата с подобни проблеми.

Министерството на земеделието е изготвило и клип, с който се призовават българските граждани да закупят елха, за да подпомогнат двойките с репродуктивни проблеми.

След старта на кампанията министърът на земеделието Десислава Танева и еврокомисарят Мария Габриел си закупиха по една жива елхичка.

Пунктовете са отворени, смърчът е 15 лв., а елата - 22 лв.