Между 300 - 400 000 души са младите хора с репродуктивни проблеми.
Тази тревожна статистика представи зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова по време на конференция, посветена на причините и предпоставките за нарушаване репродуктивните функции при младите хора и пътищата за преодоляването, организирана от КНСБ.

Султанка Петрова призова за информираност и въвеждане на сексуалното образование в горните класове на гимназията.

Пада лимитът за ин витро процедурите
Обновена

Пада лимитът за ин витро процедурите

Лично премиерът съобщи новината

Трябва да се обърне внимание и на контрола на всички нива на процедури, изследвания, анализи и ин витро процедури. Това трябва да стане, защото правителството отпуска средства, но все още има сигнали от хора, които са разочаровани.

Според нея демографските проблеми са свързани с репродуктивните проблеми, защото голяма част от младите хора, които напускат България, е наистина много сериозен проблем.

Да има прозрачност в ин витро клиниките, настояват от сдружение

Да има прозрачност в ин витро клиниките, настояват от сдружение

Много жени с ендокринни проблеми плащат скъпи процедури напразно

"Не трябва да бъдем негативни към тези тенденции, защото те са еднакви навсякъде в Европейския съюз и по целия свят", каза още Петрова и добави, че що се касае до репродуктивните проблеми, е разработена голяма кампания, с която да се провеждат мероприятия, свързани с репродуктивното здраве.

"Трябва да вървим към намаляване на тези негативни проблеми, защото голяма част от младите хора напускат страната и това е съвсем нормално, защото всеки търси по-добра заплата и по-нормален начин на живот", констатира Петкова.

Спад на раждаемостта у нас през 2015-та, но ин витро процедурите се увеличават

Спад на раждаемостта у нас през 2015-та, но ин витро процедурите се увеличават

По неофициални данни новородените са с около 6 хиляди

На въпрос на news.bg какви са мерките, които трябва да се вземат, за да се разреши този проблем, Петкова изтъкна, че от Министерството на труда и социалната политика са отпуснали пари още 2017 година за допълнителни процедури, но трябва да се спазва и Законът за здравето, в който изрично е казано, че хората трябва да бъдат информирани, да имат право на избор и да бъдат подготвени да знаят какви са рисковете и решенията на репродуктивните проблеми.