Фискалната ни политика е сбъркана и гледаме тези пари на кого да се дадат - да се вземат от децата и да се дадат на МВР или да се вземат от някой друг и да се дадат на следващите.

Така икономистът и бивш вицепремиер проф. Даниела Бобева коментира в сутрешния блок на БиТиВи обрата с детските надбавки за всички деца.

ВМРО отказва да прави крачка назад за детските

ВМРО отказва да прави крачка назад за детските

Децата не трябва да се делят по доходен принцип

Въпросът е каква цел преследваме с детските надбавки, запита проф. Бобева, която е привърженик да бъдат равни нещата и на диференцираните ставки.

Фискът трябва да се концентрира върху една по-активна дейност, защото само с приказки не става, настоя проф. Бобева, която вярва в капацитета на българската икономика и на частния сектор, които да измъкнат страната от кризата.

Тя подчерта, че домакинствата реагират адекватно на кризата с коронавируса. Свито е потреблението на услугите и българинът не харчи толкова, за да стимулира икономиката.

По думите й все повече поглеждаме върху това как се справяме в здравеопазването, но икономиката е силно зависима от много фактори. Третото тримесечие имаме спад и икономиката върви надолу. Шансовете за следващото тримесечие и за възстановяване на икономиката са минимални и нереалистични, посочи проф. Бобева.

Според нея последното тримесечие на 2020 г. ще бъде лошо. Кризата не е еднаква за всички, а в Европейския съюз държавите се справят по различен начин с проблема. Това не зависи от дълбочината на мерките, а от това кои сектори са по-засегнати и кои не, отбеляза икономистът.

"Не сме сред най-добрите, а сме някъде по средата", категорична бе проф. Бобева и увери, че имаме висока степен на събираемост на данъците.

Според нея увеличението на доходите и на потреблението отива в голямата си част за вносни стоки. Ние имаме срив на кредитите и имаме растеж към по-големите - жилищните кредити спасяват кредитната дейност, отчете проф. Бобева.