Доказано е, че част от населението има имунитет срещу COVID-19, без да е боледувало. 80% от хората изкарват коронавируса безсимптомно и леко. Това каза заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

С настъпването на есента и зимата неминуемо ще дойде втора вълна. Имаме капацитет с предпазни средства, но има дефицит в кадрите. Има и умора, част от тях се разболяха, допълни Христова. Тя смята, че в здравната система ще е трудно, но медиците ще устоят. 

В момента се разработват праговете и се следят над 20 показателя, за да се даде практическа насока на здравните власти по области, обясни Христова.

Тя подчерта, че няма да се затваря цялата държава, а при всички случаи ще бъде регионално, но това за момента не е на дневен ред.

Децата много по-рядко са инфектирани. В детските градини има много малко случаи при децата. Когато PCR тестът отрицателен резултат, той може да е фалшиво отрицателен. Когато даде положителен - той много трудно може да е фалшив. Няма хапче чудо, което изведнъж да елиминира вируса. Препаратите, които са известни и действат, по-скоро в болнични условия се ползват, посочи Христова.

Според нея хората вече имат повече съзнание и с прилагането на противоепидемичните мерки срещу коронавируса ще се намали и заболеваемостта от остри респираторни вируси.