България не трябва да допуска руската държавна компания "Росатом" да строи АЕЦ "Белене", защото тя създава оръжия срещу нас - такава позиция изрази заяви пред БНР ядреният експерт проф. Георги Касчиев, бивш председател на Комитета за използването на атомната енергия за мирни цели.

"В частност те разработват оръжия, които са с цел да унищожат, да изпепелят техните врагове, на първо място това са страните от НАТО. Те създават оръжия срещу нас, а ние ги каним тук да правят ядрена централа." - коментира проф. Касчиев.

Той напомни, че "Росатом" компанията работи както по мирните, така и по военните атомни програми на Москва, което се доказва и от участието на експерти от компанията в неуспешния ракетен опит край Северодвинск, при който загинаха петима нейни служители.

Руските власти признаха за радиацията в Северодвинск

Руските власти признаха за радиацията в Северодвинск

Радиоактивни изотопи на стронций, барий и лантан...

Обезпокоително е цялостното отношение на правителството и парламента към ядрените въпроси, посочи Георги Касчиев. По думите му, държавата не е достатъчно добре подготвена и ако се стигне до строеж на централата в Белене, това може да има негативни последици за страната.

"При нас гаранцията за ядрена щета е възможно най-ниската в Европа. Тя сега е само 100 млн. лева. Ако стане в бъдеще някаква авария и щетите възлязат на 1,1 милиарда лева. 100 млн. ще платят те - собствениците. Всичко останало ще плащаме ние. Също не е уреден въпросът за събиране на вноски за изграждане на крайно хранилище, геоложко - за погребване на високоактивните отпадъци, как да се третира обработеното гориво." - поясни ядреният физик.

Правителството има да отговаря за АЕЦ "Белене" на много важни въпроси

Правителството има да отговаря за АЕЦ "Белене" на много важни въпроси

ТЕЦ и АЕЦ или ТЕЦ срещу АЕЦ

Той заяви, че Стратегията за управление на горивото не се изпълнява, въпреки че е приета от Министерския съвет.

"Вече пета година вместо да се изпратят за преработка минимум 250 тона гориво, са изпратени само 27,5 тона. Тези неща, за съжаление, смятам, че ще бъдат използвани много ефективно от компаниите на Русия и Китай и ще си извоюват такива привилегии и за в бъдеще, ако се стигне до строеж на централата, които после ще легнат на гърба на следващите поколения, а става дума за милиарди евро." - предупреди експертът.

Днес се отбелязва Международният ден за действия срещу извършването на ядрените опити. Той е учреден през 2009 година от ООН по инициатива на Казахстан - страната, за която може да се каже, че е най-засегната в мирно време - от извършените в продължение на 40 години почти 500 взрива на изпитателния полигон Семипалатинск.