Значителното покачване на нивото на радиацията в руския Северодвинск на 8 август - деня на неуспешния ракетен опит на полигона Ньонокса в Архангелска област, се дължи на разпад на радиоактивни изотопи на стронций, барий и лантан. Това съобщи днес Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда на Русия.

Информацията идва на 19-ия ден след взривяването на ракетата.

От службата съобщават, че между 8 и 23 август в региона са взети проби от въздуха и дъждовната вода. Според заключението на службата, те са показали "наличие на техногенни радиопродукти с кратък живот".

Първоначално същата институция обясни скока в нивото на радиацията с преминаването на облак от радиоактивни инертни газове. Те се образуват при разпада на радиоактивните изотопи на стронций, барий и лантан.

От службата твърдят, че в момента радиоактивната обстановка в региона е "стабилна".

По официални данни взривът на полигона Ньонокса е избухнал на морска платформа при изпитание на ракета с радиоизотопен източник на захранване. Часове след съобщението за експлозията се появиха коментари на експерти, че се е взривил опитен образец на ракета "Буревестник" с ядрен двигател. Създаването на такава ракета беше обявено през 2018 г. лично от президента на Русия Владимир Путин.

Радиацията от Северодвинск достигна Европа и Южна Азия, 4 руски станции спряха да отчитат

Радиацията от Северодвинск достигна Европа и Южна Азия, 4 руски станции спряха да отчитат

Вероятен опит за укриване на информация…

По официални данни при взрива са загинали петима служители на държавната компания "Росатом" и двама военни, а други трима военни и трима специалисти на "Росатом" са ранени.

В руските медии обаче се появиха други числа за броя на загиналите и ранените. В някои публикации се посочваше, че са ранени 15 души. Според някои съобщения, може би загиналите са 15. Изданието посочва, че руското общество едва ли ще разбере какви са щетите в действителност, тъй като властите укриват информация.

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

Неуспешен опит с ракета "Буревестник"...

Четири от станциите на международната мрежа за мониторинг на околната среда, намиращи на руски територия, спряха да предават данни, което предизвика упреци, че руските власти искат да скрият истинското положение. Преди това Русия отказа достъп на международни експерти, които трябваше да изяснят обстоятелствата около инцидента. 

Междувременно беше съобщено, че радиацията от Северодвинск е достигнала Южна Азия и Югоизточна Европа.

Норвежки сеизмолози обявиха, че апаратурата им е засякла два взрива на 8 август, като покачването на радиацията съвпада по време с втория от тях. Руското военно министерство отказа коментар по тази информация.

Норвежки учени: При ракетния опит край Северодвинск е имало два взрива

Норвежки учени: При ракетния опит край Северодвинск е имало два взрива

Руското военно министерство не коментира…

В деня на взрива системата за отчитане на радиацията в Северодвинск показа 16-кратно покачване на радиацията, но няколко часа след обявяването на данните, те бяха свалени от сайта на местната община.

По данни на правителството на Архангелска област, над 100 души са били в контакт с пострадалите при взрива на полигона Ньонокса, докато са им оказвали помощ. Медицинските екипи не са били предупредени, че им водят пациенти с радиационно облъчване. Според събеседник на "Новая газета", кръвта на тримата приети в областната болница буквално се е "сварила" за няколко часа, което говори за чудовищни нива на облъчване. Направен е опит пациентите да бъдат транспортирани до Москва, но двама от тях са починали още по пътя към летището. Те не са включени в официалните съобщение за броя на загиналите. Не е известна съдбата на третия.

Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация

Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация

След взирва на полигона Ньонокса...

След като лекарите са разпознали симптомите на лъчева болест, са задавили въпроси във връзка с това, но не са получили отговори.

Дезактивация на болничните помещения е проведена едва след преместването на тримата заразени. Премахнати са всички предмети, до които те са се докосвали, включително оборудването на операционната и ваната, в която са били поставени след приемането им в болницата.

По същото време в приемното отделение е имало нищо неподозиращи граждани. Дори намиращите се в болницата бременни жени не са били предпазени.

Проф. Касчиев: Ракета като взривената край Архангелск разпръсва радиация по цялата си траектория

Проф. Касчиев: Ракета като взривената край Архангелск разпръсва радиация по цялата си траектория

Кремъл прикрива истината… ...