Жертвите на експлозията в Архангелск са 7, а властите премълчават информация, съобщава в. "Новая газета".

Изданието напомня, че през нощта срещу събота руската държавна корпорация "Росатом" информира, че при злополучното изпитание на ракета край Архангелск на 8 август са загинали петима нейни специалисти. По-рано руското военно министерство призна за смъртта на двама свои служители.

"Новая газета" уточнява, че се е взривила ракета "Буревестник", макар че властите укриват истината и разпространиха невярна информация - че става дума за изпитание на двигател с течно гориво.

Беше съобщено за 15 ранени, но все още няма яснота дали това е окончателният брой на пострадалите. Първоначално те са били превозени в хеликоптери до болници в Архангелск, а ден по-късно са транспортирани в Москва. Според неокончателни данни, шестима са в критично състояние. Придружаващите ги екипи са били в противорадиационни костюми, включително шофьорите на реанимобилите. Очевидци разказват, че дори самите линейки са били облепени.

Появиха се неофициални информации, че пострадалите са облъчени с много високи дози радиация.  

Според източник на Newsader от болница в Архангелск, където са били приети трима от пациентите, те са облъчени с 60 пъти по-висока доза от пределно допустимата.

"Кръвните изследвания на пострадалите се променяха всеки час, кръвта им за тези няколко часа просто се свари. Това говори за чудовищно облъчване. Най-възрастният от тримата беше на 29 години." - разказва очевидецът.

Според изданието, загиналите в действителност са 15.

Въпреки че официално беше съобщено за липса на радиоактивно и химическо замърсяване, жителите на град Северодвинск са изкупили йода от аптеките, за да се защитят от ядрено облъчване вследствие на взрива. Градът се намира на 30 километра от полигона Ньонокса, където се взриви ракетата.

В руските медии се появиха съобщения, че и в Архангелск хората панически са купували йод.

Повишена радиация е отчетена около взривения военен полигон край Архангелск

Повишена радиация е отчетена около взривения военен полигон край Архангелск

Риск от екологична катастрофа…

"Новая газета" отбелязва, че вероятно информацията за радиоактивното заразяване изобщо щеше да бъде укрита от властите, ако в Северодвинск не беше сработила автоматизираната система за контрол на радиационната и метеорологичната обстановка. Първото повишаване на фоновото излъчване е отчетено в 11:50 ч. - тогава системата отчита два микросиверта на час, което е 20 пъти над естествения фон. Към 14 ч. то се понижава до 0.11 микросиверта, но пак е почти двойно по-високо от максимално допустимата стойност 0.6.

Кметството публикува официално съобщение, но няколко часа по-късно го сваля от сайта си.

Междувременно става ясно, че в акваторията на Ньонокса е забелязан танкерът-събирач на ядрени отпадъци "Серебрянка", а малко по-късно идва съобщението, че Двинският залив е затворен за свободно корабоплаване.

След като се оказва невъзможно да се крие истината за радиоактивното заразяване, "Росатом" разпространява съобщение, че става дума за опит с радиоактивни изтопи.

Простата съпоставка на фактите показва, че военните меко казано премълчават информация, обобщава "Новая газета". Присъствието на служители на "Росатом" дава основание да се смята, че това е поредният неуспешен опит с "Буревестник" - новата свръхзвукова ракета, чието внедряване беше анонсирано от президента Путин в послание от 1 март 2018 г., допълва изданието.

Вчера агенция "Ройтерс" цитира американския експерт Джефри Луис, който заяви, че взривената ракетата е била с ядрен двигател. Той се позова на спътникови снимки на полигона и на други данни.

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев също коментира във Фейсбук, че не става дума за изотопи, а за ракета с активна зона на радиоактивност:

"Какви изотопи, какви пет лева? Росатом лъже грубо, безогледно. Точно в стила "Чернобил". Тестваната ракетата е била с ядрен двигател, което предполага активна зона на радиоактивност. Още през 60-те години в Съветския съюз и САЩ са се разбрали, че няма да правят ракети с ядрен двигател, защото това са ядрени бомби извън контрол. В Ачинск също става въпрос за складове, в които се съхраняват ядрени бомби - за артилерийски установки 152 и 202 мм. Сега Путин продължава да търси оръжието на Армагедон, с което да унищожи и подчини света. Морето в района на аварията около Северодвинск е с огромен периметър около нея, който е отцепен заради повишена радиоактивност, Изпратени са спецкораби да го чистят /по-скоро като пропаганда, отколкото като реален резултат/." - посочва Василев.

Десетки ранени при нова експлозия във военен завод в Красноярск

Десетки ранени при нова експлозия във военен завод в Красноярск

Според властите, причината за инцидента е мълния