"Президентът има едномесечен срок да свика парламента на първо заседание, но най-вероятно няма да чака цял месец да дойдем по Коледа. Предполагам, че ако не тази седмица, най-късно другата седмица ще бъде свикан парламентът на първо заседание".

Така конституционалистът проф. д-р Пламен Киров коментира пред News.bg в какви срокове ще бъде свикано новото 47-о Народно събрание след проведените предсрочни парламентарни и президентски избори.

Иначе държавният глава би могъл да осигури повече време за достигане на коалиционно споразумение като проточи консултациите, които предхождат връчването на първия мандат за формиране на правителство.

Според проф. Киров твърде пъстро е представителството в 47-о Народно събрание с много парламентарни групи. Част от тях имат достатъчно богат парламентарен опит, като ГЕРБ и ДПС, а като включим и новия парламентарен играч "Възраждане", те няма да оставят останалите, които ще правят коалиция, в един парламентарен комфорт, обясни конституционалистът.

ПП започва дискусия за постигане на коалиционно споразумение

ПП започва дискусия за постигане на коалиционно споразумение

Поканени са да участват представители на БСП, ИТН и ДБ

Проф. Киров очаква интересни сблъсъци още в първите дни на парламента.

За това дали ще се възроди духът на парламентаризма в сградата, в която се коват законите на държавата - Народното събрание, проф. Киров коментира, че всичко зависи от народните представителите. Струва ми се, че скандали ще има още повече, че някои от политическите лица влизат с недобър товар в парламента, посочи проф. Киров.

Неотложните задачи пред новите народни представители са приемането на бюджет за следващата финансова година. Не е реалистично да се разчита, че служебното правителство да свърши тази задача. При формиране на ново правителство да се очаква служебното правителство да се впусне с внасяне на законопроект за бюджета и неговото отстояване, на проф. Киров му се струва, че не се вписва в конституционната рамка.

На следващо място дори да работи извънредно парламента без Коледна ваканция, което най-вероятно ще се случи, заявените намерения в хода на предизборната кампания за борба с КПКОНПИ и главния прокурор. Заявленията, които били направени, карат проф. Киров да мисли, че там ще бъде концентрирани усилията на новото мнозинство в Народното събрание. Съдебната реформа също не е много лесен проблем за решаване, посочи проф. Киров, като добави, че ако новите политици си мислят, че това е много лесна задача, се лъжат сериозно.

"Това не е особено малък залък за преглъщане особено за хора, които нямат парламентарен опит или пък нямат кой знае колко избистрена визия за това, което искат да постигнат и за средствата, които искат да го постигнат", подчерта проф. Киров.

На следващо място пред новите депутатите е как ще се справят с кризата с коронавируса и кризата в образованието. Проф. Киров не вижда да се разрешава кризата с образованието и не може да се разреши от само себе си. В момента локдаун има по отношение на децата и на студентите, иначе всичко друго работи и е отворено. Няма изгледи училищата да бъдат отворени, защото мерките, които предприемат здравния и образователния министър са по-скоро контрапродуктивни, оцени проф. Киров.

Има едни непосредствени и важни неща, които трябва да бъдат предприети, а времето не чака, както казва Джек Лондон. Ако народните представители не успеят да се справят с летящ старт, няма да излязат на добре нещата, предупреди проф. Киров.

Припомняме, че още след като ПП спечелиха парламентарните избори на 14 ноември, те заявиха, че ще работят в Народното събрание с всички партии освен ГЕРБ и ДПС.

Не закъсня и реакцията на президента, който още на следващия ден заяви, че ще свика новото Народно събрание възможно най-бързо.

По-рано днес от "Продължаваме промяната" обявиха, че ще проведат сериа от дискусии за постигане на коалиционно споразумение. Във всяка от тях са поканени да участват по трима експерти от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".