На Министерски съвет днес беше приет Доклад за изпълнението на Националната програма за закрила на детето за 2016 г.

Продължаващият процес на закриване на специализираните институции за деца и създаването на нови социални услуги в общността е основен акцент в документа.

Програмата през 2016 г. е позволила откриването на 61 нови социални услуги за деца и семейства - центрове за настаняване от семеен тип и за обществена подкрепа, дневни центрове за деца с увреждания, преходни жилища и др. Достигнатият общ капацитет е 1064 места.

В началото на тази година пък общият брой на функциониращите услуги за деца в България е 605.

Докладът дава информация за мерките и действията за повишаване на квалификацията на работещите в системата за закрила на детето.

През предходната година на всички нива на персонала в домовете за медико-социални грижи за деца са организирани обучения с оглед предоставяне на по-качествени грижи за децата настанени там.

Приетият от Правителството документ описва и предприети действия за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители (осиновители) с деца до 5 години. През миналата година по тази мярка е осигурена заетост на 233 безработни.

Мерките и дейности за насърчаване на спазването на правата на децата и провеждането на политики за намаляване на детската бедност, осигуряване на равен достъп до образование и здравеопазване и защитата от насилие също са описани в доклада. Той съдържа и препоръки за оптимизиране на провежданите политики за децата.