Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица.

Действията на прокуратурата са предприети след инцидента, в който 29 крави загина след водопой край Димитровград.

Проверката следва да установи какви мерки са предприети във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед опазване здравето и живота на хора и животни и недопускане на повторен подобен инцидент.

На БАБХ е възложено да даде отговор за причините за смъртта на животните, а под ръководството на главния държавен здравен инспектор да се извършат необходимите проверки за гарантиране качеството на водата предназначена за питейно - битови цели.

По същия случай е образувано и досъдебно производство от Районна прокуратура - Димитровград.

Сформиран е екип за изясняване причините за смъртта на животните. Работата по случая продължава.

Припомняме, че вчера бе съобщено за 29 крави, които са измрели веднага, след като са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград.

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 48 населени места.

По-рано днес главният комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщи, че една от версиите, по които се работи е човешка грешка.

По-късно днес стана ясно, че стопанина на умрелите крави ще получи обезщетение.