Окръжна прокуратура - Монтана е извършила проверка на действията, предприети от органите на местната власт на територията на областта против разпространението на вируса COVID-19. ОП - Монтана е изготвила предложения до кметовете на общините Бойчиновци, Чипровци, Лом, Брусарци, Вълчедръм, Медковец, Якимово, Берковица и Вършец.

Българите масово не спазват наложената им задължителна карантина. Това се посочва в прессъобщение на прокуратурата, която е анализирала данните от последната седмица от петте апелативния района - София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив. Вчера 7 души нарушиха карантината си във Варна, а само преди два дни, на 21 март, 9 души бяха предадени на съд за нарушаване на карантината в Шумен.

Най-често нарушенията се извършват от български граждани, които се завръщат от чужбина в страната ни.

В Районна прокуратура - Дупница пък е постъпил сигнал за мъж завърнал се от Италия, който не е спазил карантината си. Мъжът се завърнал на 12 март в България, като минал през ГКПП "Кулата". Въпреки че бил длъжен да спазва карантина на 17 март 2020 г. той не бил открит на домашния си адрес. Впоследствие е било установено, че се намира при приятел в съседен блок в ж.к. "Бистрица". Мъжът е бил предупреден да спазва заповедта на министъра на здравеопазването.

По друга преписка е била разпоредена проверка на Районно управление на МВР гр. Бобов дол и на Регионална здравна инспекция гр. Кюстендил. Мъжът се е завърнал от Италия и не бил открит на посочения от него адрес в страната. В хода на разследването по случая е било установено, че два дни след като пристигнал в страната, той отново заминал за чужбина.

Окръжна прокуратура - Кюстендил е извършила проверка, с оглед указанията, дадени от Върховна административна прокуратура и Софийска апелативна прокуратура, за предприетите мерки против разпространение на вируса Covid-19.

Кметовете са издали заповеди, касаещи противоепидемичните мерки, с оглед спецификата на отделните населени места. Сред тях са провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични дейности, в т.ч. дезинфекция на обществени места и търговски обекти, спазване на санитарно-хигиенни изисквания и недопускане на струпване на хора, преустановяване на платено паркиране на ППС, създаване на организация за подпомагане на възрастни и нуждаещи се хора. Забранени са масови мероприятия и организиране на пазари. В община Кочериново е въведен вечерен час след 19:00 ч. На територията на община Трекляно има едно лице под домашна карантина, което се наблюдава от органите на МВР.

Освен проверки за спазване на карантината се направиха и проверки по аптеките на територията на Софийска област

Целта е предприемане на мерки за предотвратяване на продажбата им на спекулативни цени в условията на усложнена епидемична обстановка в страната.

В резултат на извършените проверки са били констатирани четири случая на нарушения в гр. Елин Пелин. Те касаят липса на обозначени цени на изложените продукти и установена разлика между наличните пари в касата на търговския обект и реално извършените продажби. Не са били установени случаи на спекула с цените на лекарствата.

Към настоящия момент контролните органи са проверили редица аптеки, избрани на случаен принцип, а именно - 9 в гр. Ботевград, 6 в гр. Ихтиман, 6 в гр. Елин Пелин, 3 в гр. Костинброд, 8 в гр. Самоков, 4 в гр. Сливница, гр. Божурище и гр. Драгоман.

Работата, свързана с извършването на проверки, продължава под надзора на Окръжна прокуратура - София и съответните районни прокуратури.

Окръжна прокуратура - София е извършила и проверка на изпълнението на мерките и препоръките, въведени със заповед на министъра на здравеопазването. В резултат на получената информация е установено, че във всички 22 общински администрации на територията на Софийска област и в областната администрация стриктно се спазват мерките и препоръките, целящи превенция и опазване здравето на населението и служителите.