Продължават съвместни проверки в столични аптеки, разпоредени от Софийска градска прокуратура, съобщиха от столичното държавно обвинение.

Повод за проверките е усложнената епидемична обстановка, въведеното извънредно положение на територията на Република България, заповедта на здравния министър. Тя е в изпълнение на разпореждане на Върховна административна прокуратура, мотивират се проверителите. 

Затварянето на аптеки заради проверките е спекула според МВР-шефа

Затварянето на аптеки заради проверките е спекула според МВР-шефа

Маринов: Проверките не пречат на нормалното функциониране на аптеките

Целта е предприемане на мерки за предотвратяване на продажба на лекарствени продукти в аптечната мрежа, складовите бази и чрез обяви, публикувани в интернет сайтове, на спекулативни цени.

В понеделник, 16 март 2020 г., по разпореждане на Софийска градска прокуратура, четири екипа са проверявали аптеки в различни части на столицата - бул. "България", бул. "Скопие", ж.к. "Красно село", бул. "Тотлебен", ул. "Хан Кубрат", бул. "Ситняково".

В резултат на проверките не са били установени случаи на спекула с цените на лекарствата. Проверяващите купили предпазни маски на допустима цена. Установили разлики в касова наличност с дневния финансов отчет от фискалното устройство, вътрешна организация и др. Издадени са предписания за дезинфекция на търговските обекти.

Провериха 54 аптеки и санитарен магазин в Бургас за цените на лекарствата

Провериха 54 аптеки и санитарен магазин в Бургас за цените на лекарствата

Проверките продължават и в следващите дни

В екипите са били представители на отдел "Икономическа полиция" на СДВР, НАП-София, Областна дирекция по безопасност на храните, Столична регионална здравна инспекция, Изпълнителна агенция по лекарствата, Комисия за защита на потребителите са проверили редица аптеки. Уверението е, че са избрани селективно на случаен принцип.