Като провокация към премиера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов определи вчерашните промени във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Припомняме, вчера членовете на ВСС отстраниха Соня Найденова от поста представляващ на ВСС. Веднага след това Димитър Узунов беше избран да я замести.

Нов скандал във ВСС, отстраниха Соня Найденова

Нов скандал във ВСС, отстраниха Соня Найденова

Членът Милка Итова предложи Найденова да бъде заменена

Найденова е сред кадровиците, които заявиха готовност да покажат разпечатка по повод скандала със SMS-а на премиера Борисов. Узунов пък е членът, който бе най-заподозрян за „къртицата" във ВСС. Някои от членовете обаче посрещнаха решението емоционално и дори напуснаха заседанието.

Председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов изтъкна в сутрешния блок по БНТ, че промените вчера ги намира като опит за провокация към атаките, които системно се наблюдават през последните няколко седмици към премиера и политическата класа, а именно - смяна във ВСС, парламентарни консултации за вот на недоверие към кабинета и искане за нови промени в Конституцията.

Според него това остава като усещане след словесната битка между представителите на ВСС, но не може да коментира мотивите и всичко, което се случва в един такъв независим орган.

Отстранена съм заради SMS скандала, смята Соня Найденова

Отстранена съм заради SMS скандала, смята Соня Найденова

Изненадана е от предложението за смяната й

Цветанов подчерта, че е изключително важно да се знае, че ГЕРБ имат много ясна позиция и ще подкрепят всички предстоящи законодателни промени, които ще бъдат изработени от Министерство на правосъдието и част от вчерашния разговор с преговорния екип на Реформаторския блок е бил за съдебната реформа.

На първия етап трябва да бъде приета актуализираната стратегия за съдебната реформа, Закона за съдебната власт и всичко свързано със законопроекти, които ще могат да дадат ясните правила.

Димитър Узунов е определен като човек на Борисов. По този въпрос Цветанов обясни, че за всички тези години като участващ в политиката около премиера възникват много спекулации, но в много от случаите Борисов дори не се е срещал или пък е имал само протоколни разговори с хора, обявени за близки до него.

По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ с историята за СМС-а, получен от Борисов, се цели да се отклони правата линия, в която е била начертана като управленска програма на сегашното правителство с коалиционното споразумение, което беше подписано преди една година. Той припомни вакуума и кризата, в която беше изпаднала България през 2013-2014 година. По негово мнение това, което се е случило ни е отклонило от европейския път и са били вкарани в една конфронтация вътре в българския парламент, което е недопустимо. Единственият човек, който твърди, че е изпратил скандалния СМС до Бойко Борисов е Яне Янев. Цветанов заяви, че тази тема не е най-важна за страната.

Цветанов коментира ситуацията и в МВР. Според него ведомството е една консервативна система, в която само едно движение или опит за някакви радикални промени винаги води до определени вътрешни сътресения, но същевременно води и до възможност политическите партии да засилят атаките си към политическото ръководство на министерството и това е обичайна практика в последните 26 години.

Според него е много важно всички структурни реформи, които се правят да бъдат споделяни и да бъдат обсъждани. Председателят на ПГ на ГЕРБ се надява да се обсъдят възможностите и да бъде подкрепена инициативата за продължаващите реформи в системата на МВР.

Цветанов обясни, че от Реформаторския блок е била представена декларация, в която има повече детайли, които се обвързват с евентуални срокове за 2016 година. Има акцент, че до март месец трябва да бъде представено свършеното за една година.