Мнозинството от българските мъже смята проституцията за нещо допустимо.
Това отбеляза директорът на института за маркетинг и социални изследвания MBMD Мира Янова при представянето на резултатите от социологическото изследване, свързано „с превенция на трафика на жени с цел сексуална експлоатация".

Изследването е инициатива на фондация „Български център за джендър изследвания" и MBMD през периода 2005-2006 година.
Председателката на фондацията Геновева Тишева посочи проблема, свързан с трафика на жени с цел сексуална експлоатация, като проблем на много държави, особено в последно време.

Има закони, които третират този проблем, но в България те не действат и някой явно има интерес това да бъде така, допълни Тишева.
Директорката на MBMD подчерта, че резултатите от това изследване са поредното доказателство, че въпреки промените през последните години сексуалното поведение продължава да бъде тема „табу" за българите.

Янова допълни, че изследването е коствало големи усилия.
В него са взели участие експерти на МТСП, МОН, МВР- Национална служба „Полиция" и ГДБОП, както и редица представители на неправителствените организации ( НПО).
За 1 година са били интервюирани 304 мъже на възраст между 20 и 60 години, както и 265 компаньонки на възраст от 16 до 35 години.

Освен тях е било взето мнението на 302 млади момичета на възраст между 14 и 20 години.
От социологическото изследване е било установено, че най-често срещаната причина за проституция е бедност и липса на работа.
Сред останалите причини са желанието за високи доходи, постигнати с минимални усилия.
Янова посочи още ниската образованост, неразбирането на рисковете на професията и семейната и приятелска среда.

Същевременно, продължи директорката на MBMD, трябва да се отчита обстоятелството, че до голяма степен разпространението на проституцията се дължи на нагласата на мъжете.
От направените анкети по време на социологическото изследване беше установено, че мнозинството от  българските мъже са ползвали сексуални услуги.
Сред най-честите причини за това анкетираните са посочили търсене на нова сексуална връзка, проблем с партньора, както и демонстрация на благосъстояние.
По отношение на употребяването на насилие на мъже спрямо жени 22% от българските мъже са посочили това като напълно допустимо при определени обстоятелства.

Колкото до анкетата, свързана с практикуването на „най-древната професия сред жените", 55% от дамите са посочили, че е допустимо една жена да стане проститутка при затруднено положение или други причини.
Другия голям проблем, който е бил обект на социологическото изследване е така нареченият трафик с цел сексуална експлоатация.

Янова уточни, че младите момичета продължават да имат една патриархална нагласа, като смятат за основни ценности семейството, приятелството, а парите и секса са на последните места в скалата.
От друга страна, продължи Янова, младите момичета и жени продължават да бъдат лековерни.

Лесно се хващат на уловката за престижна и добре платена работа в чужбина и още по-лесно попадат в трафика на търговците на плът.
Припомняме, днешното представяне на резултатите от изследването, както и основните изводи и препоръки беше посветено на международната кампания „16 дни срещу насилието спрямо жените".