„Прокуратура + съд + топлофикация = Организирана престъпна група“

Това гласи плакат, който протестиращи граждани поставиха на входа на Съдебната палата в столицата.

Протестът под прозорците на сградата на Темида е насочен срещу т.нар. "такса сградна инсталация". Мястото и времето не са случайни, тъй като на свое заседание Върховният касационен съд трябва да реши дали клиентите на топлофикациите занапред ще плащат тази такса.
Тълкувателно дело по въпроса беше поискано от омбудсмана Мая Манолова.

„Ние сме представили наше становище, в което настояваме българският съд да се произнесе, че трябва да се спазват директивите на ЕС“, заяви пред News.bg изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев.
Има директива, в която ясно е записано, че потребителят трябва да заплаща само за услуга, която той желае да използва.

Георгиев изтъкна, че действията на „Топлофикация“ са типичен пример за погазване на европейското законодателство. Той допълни, че над 10 години се води тази битка.
Потребителите са изключили радиаторите си, но въпреки това, „Топлофикация“ ги гонела с големи сметки.

Близо 12 000 жалби от граждани са отправени до Федерацията на потребителите. „Ако днес ВКС не се съобрази, ние няма да се спрем“, изтъкна Георгиев и допълни, че ще се обърнат и към Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Също така ще призоват хората за протести.

„Днес, 29.09.2016 г. ВКС решава: дали съм гражданин на ЕС, или на Топлофикация, т.е на енергийната мафия“, гласи друг от плакатите на протеста.

„Когато си погледнеш фактурите вкъщи, не знаеш колко си потребител, какво плащаш. Няма индивидуални договори, за да знае всеки точно за какво плаща“, коментира пред News.bg протестиращ гражданин.

По-късно пред журналисти омбудсмантът Мая Манолова коментира решение на Конституционния съд, с което отхвърля искането й за отмяна на т.нар. такса „юрисконсулт”.

По думите на Манолова сега на ред са народните представители. Тя изрази надеждата си те да защитят гражданите. Мая Манолова обеща да не се отказва и да продължи да настоява „тези паразитни юрисконсултски възнаграждения, с които монополните дружества допълнително се обогатяват, да бъдат отменени като възможност.

Манолова е внесла в парламента искане за промяна в Гражданския процесуален кодекс, за отмяна на възможността в съдебен процес да се претендират юрисконсултски възнаграждения и беше категорична, че няма да се откаже да защитава хората, които с основание са гневни.