До блокиране на Самоковско шосе се стигна днес на протест на жители на софийските села Панчарево и Кокаляне, предаде БНР.

Хората участваха в демонстрацията, защото са недоволни от лоша инфраструктура и липса на канализация в района.

С призива "Писна ни да живеем в кал и мизерия", те дадоха гласност на проблемите в района.

"Липса на канализация, лоша инфраструктура, лоши пътища. Питейната вода е под всякаква критика - много е замърсена, тази вода не става за пиене. Имаме проблеми с тока, със сметоизвозването. Безотговорно отношение на управляващите, на кмета на район "Панчарево", заявиха те.

Според кмета на район "Панчарево" Димитър Сичанов проблемът може да бъде решен след изработването на регионалното прединвестиционно проучване за цяла София, което ще бъде готово до края на годината. 

"След което трябва вече да се прецени каква е ситуацията в територията на София - къде са зоните, които са най-проблемни, за да се възложат проекти и след това да се намерят и пари за финансиране. То не зависи от районната администрация", обясни кметът.

Сичанов допълни, че голямото застрояване в района изисква постоянна поддръжка на инфраструктурата и не приема упреците в бездействие  на жителите.

"Направихме велоалея - осветена е, направихме и тротоари, поддържаме в добро състояние Самоковско шосе, транспортът бих казал, че е редовен, поддържаме зелени площи", заяви той.