Протестът пламна много бързо като искра, но трудно може да задържи високия заряд. Това каза политологът от изследователски център "Тренд" Анастас Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му това е е политически дискус, който се разгръща от началото на тази година и не може да бъде задържан дълго с такъв заряд, без да има тласък в една или друга посока. Той смята, че разпространените вчера СРС записи на Васил Божков не са в ползва на управляващите, не са и в ущърб на протеста.

Малко се явяват като наливане на масло в огъня, добави Стефанов. Протестът излиза доста консолидиран. Този запис се предполагаше, че ще вкара разколебаващ характер, но нищо подобно не се случи. По-скоро това може да изиграе консолидираща роля в протестите. Тази атака ще бъде идентифицирана, че "идва от тези, срещу които ние викаме", обясни Стефанов.

Сблъсък между полиция и протестиращи пред бившия Партиен дом

Сблъсък между полиция и протестиращи пред бившия Партиен дом

Протестиращи мятаха бутилки и бомбички по униформените

Във връзка с вота на недоверие, който БСП внася днес. Колегата му Страхил Делийски е на мнение, че, има смисъл, институционализирайки конфликта и гражданските претенции.

Протестите се случват, когато институционалните форми за регулиране на социални напрежения и конфликти са запушени и не работят; когато гражданите не общуват добре с политическите партиите; когато имаме задълбочаващо се недоверие към институциите. Изглежда логично това, което прави БСП. Ръководството е в такова положение, че трябва да демонстрира политическа активност, посочи политологът.

Сергей Станишев: Който предложи голяма промяна, той ще спечели

Сергей Станишев: Който предложи голяма промяна, той ще спечели

Протестите са предизвикани от чувство за несправедливост

По думите му протестът единствено може да увеличи рисковете по отношение на подкрепата към правителството. Делийски обаче изрази съмнение дали протестите ще изиграят роля по отношение на поведението на "Воля" и Патриотите, "от които в най-голяма степен зависи това, което ще се случи на институционалния парламентарен терен".

Страхил Делийски отбеляза, че премиерът Бойко Борисов няколко дни говори на само на 12% от избирателите, които гласуват за ГЕРБ. Същото нещо правеха и социалистите, смята той, препращайки към протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. А протестът бил израз на трайното усещане за нарушен обществен договор.

Според него е твърде късно за оставка, тъй като тя би предизвикала желанието за втора, трета, пета. Делийски изтъкна, че единственият път за Борисов е да опита да говори по друг начин на тези, които не го харесват.