Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово край град Баня, съобщава БНР.

Протестната блокада образува километрични задръствания на пътя.

Розопроизводителите недоволстват от ниските изкупни цени.

Срещу картел при изкупуването протестират розопроизводители

Срещу картел при изкупуването протестират розопроизводители

Догодина розовата долина ще стане долината на бурените, заплашват земеделците

Производителите разсипаха на пътя розов цвят и вдигнаха плакати с исканията си. Те отказаха да пропускат коли и за минути се образуваха огромни колони от автомобили. Протестиращите казаха, че искат спешна намеса на държавата и цените в момента ги убиват.

Радиото отбелязва, че през блокадата се е опитал да премине и министърът на земеделието Румен Порожанов, който призова всички на пътя да дойдат на преговорите в Карлово.

Розопроизводителите се оплакват от ниски изкупни цени

Розопроизводителите се оплакват от ниски изкупни цени

Започна розоберът в Казанлъшко

Земеделците заявиха, че готвят национален протест във връзка с ниската изкупна цена на розовия цвят.

Розопроизводителите заплашват и че ще изкоренят розовите насаждения, защото малко след започването на розобера изкупната цена паднала от 2.50 лева на 1.80 лева за килограм. Земеделците обясняват, че обмислят да спрат да прибират реколтата, защото търпят големи загуби.

В Карлово започва среща на представителите на протестиращите с министъра на земеделието Румен Порожанов. Протестиращите пропускат автомобили за кратко, но на практика блокадата продължава.

По-късно министърът обяви, че през следващите дни ще се търси приемливо решение за всички страни, за да бъде спасена тазгодишната реколта. Той подчерта, че държавата не може да регулира изкупната цена и добави, че проблемите са трупани от години.

Порожанов е организирал среща в министерството с представители на дестилериите в неделя в 11 часа. Министърът покани и производителите, за да се стигне до обща позиция как да продължи кампанията в оставащите четири седмици, за да не остане неизкупено количество суровина. Заради добрата реколта и замрялото в момента изкупуване това е напълно възможно.

В по-дългосрочен план ще се търси възможност за компенсиране на производителите по програмата deMinimis, а в още по-дългосрочен ще се пристъпи към изработване на специален закон, който да регулира отношенията в сектора.

Министърът обеща и по-строг контрол над преработвателите, тъй като през последните години качеството на българското розово масло се е компроментирло заради влагането на чужда суровина. Производителите, които нямат договор, също трябва да излязат на светло, каза той.

Порожанов и кметът на Карлово Емил Кабаиванов призоваха за сваляне на блокадата на пътя Пловдив-Карлово, допълва радиото.