Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на координация и взаимодействие при съвместните стрелби по единен сценарий за отразяване на въздушен удар в рамките на "Шабла-2021-2", съобщава БГНЕС.

На зенитния полигон на ВВС в продължение на два дни - вчера и днес (10 и 11 септември), формированията от българските Военновъздушни сили успешно изпълняваха бойни пускове със зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) 2К12 "Куб", С-75 "Волхов" и С-125 "Нева".

Военни от България и от Сърбия тренират стрелби край  Шабла

Военни от България и от Сърбия тренират стрелби край Шабла

От 30 г. армията ни тренира на този полигон

Умения в реалната стрелба показаха и формированията от състава на Съвместното командване на специалните операции, Военновъздушните сили и Сухопътните войски, въоръжени с преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела-2М".

Военнослужещите от състава на зенитно-ракетния дивизион на 61-а механизирана бригада на Сухопътните войски проведоха успешни бойни пускове със зенитно-ракетния комплекс "ОСА-АКМ" по нисколетящи цели, имитиращи вертолет за огнева поддръжка.

Те са показали отлични умения при захвата и последвалата стрелба и постигнаха две преки попадения, което е показателно за отличната подготовка и високия професионализъм на личния състав.