Проверка започва Европейската сметна палата, като ще проследи дали Европейската комисия защитава финансовите интереси на ЕС. Одитът ще обхване действията на ЕК за извадка от шест държави: България, Гърция, Италия, Румъния, Унгария и Полша.

Задачата на одиторите е да разгледат предприетите от ЕК стъпки, чрез които се следи държавите да получават финансиране от ЕС единствено ако зачитат върховенството на закона. Одитът е насочен към политиката на сближаване на ЕС и финансирането за възстановяване от пандемията от COVID-19.

Липсата на надлежно разследване на корупцията или липсата на независимост на съдебната власт, могат да имат значителни финансови последици за ЕС и могат да доведат до злоупотреба с парите на ЕС в държавите членки, посочи ръководителят на одита Анеми Туртелбooм, която е член на ЕСП.

Една от основните ценности на закона е именно върховенството на закона, който трябва да се прилага еднакво към цялото общество, съдилищата да работят безпристрастно и независимо, а властите да са разделени, заявяват от ЕСП.

ЕС е разработил механизми за прилагане на принципите на върховенството на закона в страните членки, а през 2020 г. е договорил "правила за обвързване с условия" с цел защита на финансовото управление на бюджета на ЕС. При определени условия тези правила изискват финансирането от ЕС до държавите-членки да бъде спрян, намален или ограничен.

До този момент тези мерки са използвани само през декември 2022 г. за Унгария, към която ще бъдат спрени 55 % от средствата, които трябваше да получи по три програми на ЕС за сближаване.

Финансовите правила за фондовете на политиката на сближаване и за Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който представлява най-големият дял от пакета на ЕС за възстановяване, дават възможност за допълнителни гаранции за върховенството на закона.

Одитът ще се съсредоточи върху три различни области за защита на финансовите интереси на ЕС от нарушения на принципите на правовата държава, а именно прилагането на Регламента на ЕС за общ режим на обвързаност с условия, приложимите правила за фондовете на политиката на сближаване за периода 2021—2027 г. и приложимите правила за МВУ.

Дългосрочният бюджет на ЕС ще осигури финансиране в размер на 1 211 млрд. евро от 2021 г. до 2027 г., от които 361 млрд. евро от фондовете на политиката на сближаване. Освен това финансовият пакет Next Generation EU ще предостави 807 млрд. евро на държавите от ЕС от 2021 г. до 2026 г., от които 724 млрд. чрез Механизма за възстановяване и устойчивост.

Очаква се докладът да бъде публикуван след около една година.