2.5 милиона яйца от Украйна са внесени в България по партньорска програма миналата седмица, но все още не са на пазара. Това съобщи председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов пред БНР.

По думите му това са бързооборотни стоки и би следвало ден-два след тяхното физическо пристигане, да се появят в българската търговската мрежа. Именно поради това Гълъбов се опасява, че яйцата са премаркирани като български.

Ако маркирането на яйцата е коректно, трябва да виждаме в търговската мрежа около 20% украински яйца, но такива данни няма, изтъкна Гълъбов. Той посочи, че от Съюза са сезирали Агенцията за безопасност на храните, която да провери дали произходът на яйцата не се манипулира. Птицевъдите ще поискат информация също от Агенция "Митници" за вноса на яйцата.

"Българските потребители няма да купят толкова украински яйца", твърди Ивайло Гълъбов и допълни, че премаркирането е "стара практика на контрабандистите".

В същото време няма коя фирма или сдружение да продаде толкова голямо количество украински яйца на българския пазар, по думите му. Очакваме яйцата за Великден да станат 10 милиона, посочи още той.

В сферата на производството на яйца у нас има над 120 фирми, които произвеждат дневно около 4 млн. яйца, от които 1 млн. се изнася, обясни Гълъбов. Според него българското птицевъдство е в достатъчно добра кондиция, за да задоволи вътрешното потребление с яйца и птиче месо.

Председателят на Съюза посочи и че през последните 2 месеца у нас цената на едро на яйцата от производител се задържа и според Евростат за миналата седмица цената на яйце излиза на около 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разходи, допълни той и изтъкна, че тази цена е най-ниската в ЕС.

Не очакваме цената да се промени около Великденските празници и няма предпоставки за това, каза още Гълъбов. Той изтъкна, че подобно негово изявление по БНТ е било "една от основанията КЗК да провери Съюза на птицевъдите".

А относно самата проверка, Гълъбов не разбира какво са търсили от КЗК в офисите на Съюза при положение, че той не извършва стопанска дейност, а е просто НПО.

"Документите, които бяха иззети от офиса и нашите електронни устройства, бяха всички публична информация. Няма как да намерят пазарна информация в офиса, тъй като ние сме организация с нестопанска цел. Офисът на Съюза на птицевъдите няма никакво отношение към цените", увери Ивайло Гълъбов.

КЗК проверява 7 вериги, птицевъдите и млекопреработвателите

КЗК проверява 7 вериги, птицевъдите и млекопреработвателите

Работата по доказване на антитръстови нарушения е огромна, но ще я вършат бързо

По-късно от БАБХ съобщиха, че у нас са внесени общо 2 608 200 броя яйца, клас А, от Украйна и Латвия в периода 9 - 19 март.

От Агенцията по храните уверяват, че яйцата идват от ферми с доказан произход и одобрени за внос в ЕС, както и че всички пратки са придружени с необходимите документи и ветеринарни сертификати. Яйцата са доставени до одобрени от БАБХ складове на територията на страната.

Всеки потребител може да различи произхода на яйцата по печата на черупката, като тези от български ферми започват с обозначението BG.

Украинските яйца са дошли с протоколи за извършен лабораторен анализ, но въпреки това, от БАБХ също са взели проби за изследване. Проверява се за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати. Окончателните резултати ще бъдат готови утре, 24 март.

Складовете, на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети държави, са поставени под ежедневен ветеринарен контрол, уверяват от БАБХ.