В навечерието на 6 май Държавната агенция "Архиви" публикува списък на загиналите военнослужещи в Първата световна война. Информацията е достъпна в интернет и е публикувана на сайта "Войните на България". Към този момент са публикувани сведения за близо 90 хиляди загинали на фронта. Специалистите от архива са правили своите проучвания в продължение на няколко месеца. Базата данни, която създават е с общ обем от над 24 000 листа, съобщи БНТ.

Най-точна е информацията, съхранена в списъците на командирите на войсковите части. Използвани са и санитарни книжки, които са правени в хода на самата война. Те съдържат информация за име, месторождение, войскова част, чин и място на гибел. Благодарение на събраните документи могат да се правят справки за загиналите от всеки град, село или отделна войскова част. По този начин от агенция "Архиви" се надяват да възкресят спомена за героизма и саможертвата на стотици българи дали живота си за родината. Именно през Първата световна война страната ни дава най-много жертви.

Общo 3565 ca cтpaницитe cъc зaгинaли бългapи в Пъpвaтa cвeтoвнa вoйнa. От държавната агенция са публикували в интернет и списъци от Сръбско-българската, Балканските и Втората световна война.