Кратки видеоуроци как да се предпазим от хакери и интернет-измамници ще предоставя българска електронна поща АБВ. Често лъжците се представят за членове на компанията, за да крадат лични данни и пароли на потребителите ѝ.

"Решихме да направим една серия от кратки видео уроци, които да покажат на потребителите какви са интернет заплахите и как могат да се предпазят от тях, и как могат да реагират ако станат жертва на тях. Проектът ще започне в началото на 2016 година", каза пред БНР

Калин Антонов – директор „Техническа поддръжка“ на АБВ поща.

"Наблюдаваме, че бдителността на потребителите се понижава. И въпреки че непрекъснато в медиите се говори за жертви на хакерски покушения, потребителите пренебрегват това.

Имейлите, които получават потребителите, са т.нар фишинг имейли, при които крайна цел е да се получи информация за интернет регистрации и финансови инструменти като кредитни карти", разкрива методиката на измамата Антонов.

"Изпраща се някакво писмо, което е подвеждащо, и кара потребителят да въведе своите данни- потребителско име и парола под предлог, че неговата регистрация е под заплаха или съответната услуга прави някаква профилактика.

Ако потребителят се подведе, той бива заведен през хипервръзка в друга страница, която имитира оригинална страница на някаква услуга и там бива приканен да даде своите потребителско име и парола. Винаги в писмото има думи, които провокират някакъв елемент на спешност и незабавна реакция", допълни Антонов.

От първостепенна важност е бдителността на потребителите да действат в услуга и на останалите потребители, не само за себе си. Да знаят какво ги заплашва в интернет и как да реагират, смята интернет-специалистът.

Първите белези, които трябва да се съблюдават, са адресът, на който потребителят се намира, когато въвежда потребителското си име и парола. Също така повечето интернет услуги маркират писмото, което изпращат към своите потребители, като служебно, но вече и рекламистите ползват този подход.