"Необходима е смяна на политиката в сферата на околна среда и водите". Така евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев коментира пред журналисти в Страсбург оставката на бившия екоминистър Нено Димов и номинацията за негов заместник Емил Димитров-Ревизоро.

Кънев е притеснен от номинацията на новия министър на околната среда и водите, тъй като с нея не личи да се слага начало на нови правителствена политика, а провалът до този момент не е в личността на Нено Димов, а в политиката в областта на околната среда и водите.

Това коментира Кънев, след като днес стана ясно, че Емил Димитров ще е новият министър в кабинета Борисов - 3 и ще поеме стола в Министерство на околната среда и водите, освободен с ареста и последвалата оставка на Нено Димов.

Емил Димитров - Ревизоро поема околната среда и водите

Емил Димитров - Ревизоро поема околната среда и водите

Коалиционните партньори слязоха при медиите в не особено добро настроение и без желание за коментар

"Политика, която ГЕРБ и дадоха на националистите от ВМРО. Партии, които в цяла Европа са антиекологично настроени и против климатичните политики и против модернизацията, за която говорим", подчерта евродепутатът.

По думите му това, което е нужно, не е просто смяна на хората, въпреки че това е задължително, но е необходима смяна на политиката в сферата на околната среда и водите. "Трябва такава политика, която да отговаря например на промотираното от Мария Габриел, а между това, което говори комисарят и Джамбазки или Каракачанов няма нищо общо", обясни Радан Кънев.

На въпрос на News.bg дали очаква още оставки освен тази на Нено Димов заради водната криза в Перник, Радан Кънев заяви, че водната криза на касае само Перник. Според Радан Кънев в Европейския парламент има повишено внимание към целия воден сектор в България. "Има провал на политиката във водния сектор и затова е необходима нова политическа и наказателна отговорност и в МРРБ, и във ВиК дружествата", настоя Кънев.

Той изтъкна, че водната криза е сигнал към цялото ни общество, че климатичните промени не са шега. "Да, има огромна безстопанственост и очевидни данни за корупция, така че трябва да си дадем сметка, че климатичната политика е реална нужда и климатичните промени засягат България", категоричен беше Кънев.

Той настоя да се разбере, че политиката по околната среда е приоритет и решава каква вода пием, какъв въздух дишаме, с което се определя общият здравен статус на един град, област или село. "Политиката не може да бъде поднасяна първо на ГЕРБ, после на ВМРО и така нататък", каза евродепутатът.

На въпрос на News.bg дали ще издържи коалиционното споразумение между ГЕРБ и ВМРО, ако службите открият други виновни служители или чиновници от МОСВ за водната криза в Перник, Радан Кънев отбеляза, че бъдещето на коалицията не е пряко свързано с водната криза в Перник.

Той има надежда, че Емил Димитров няма да бъде избран за министър на околната среда и водите, защото би имало опасни последици за България. "Ако провалената политика в областта на околната среда и водите продължи със същата сила и за водния сектор, и за енергийния сектор, и за чистотата на въздуха и в сектор отпадъци - не можем да си позволим да продължим провала", настоя Радан Кънев.

Евродепутатът би искал "г-н Борисов да осъзнае колко е важна политиката по околна среда и водите, да поеме пряка отговорност за нейната промяна и за нова политика, която да отговаря на европейските приоритети и да не загробва перспективите на индустрията и енергетиката в страната".

Българската държава и бизнес трябва да решат заедно какви проекти ще предложат на ЕК за бъдещите фондове, за да могат да бъдат от полза на хората с нови работни места, по-високи заплати и по-добри енергийни решения.

Според него от властта в България зависи дали ще може да използва възможностите на Зелената сделка.

Той настоя централите ни да бъдат готови да работят на газ поне като междинно решение. Нещо повече - трябва да се развие целия център на енергийна инфраструктура като център на ВЕИ производствата в България. "Това са големите стъпки към които Европа върви и финансиране, както и частният сектор с радост финансира, когато има адекватни проекти. Нищо такова не се случва в България и никой не предлага проекти за финансиране, а после да се оплакваме, че няма пари", негодува Кънев.

Той би дал препоръки на държавата как точно да направи проекти, стратегия и визия за енергийния отрасъл в България. Според него страната ни няма политическа воля да се бори за развитието на такива проекти.