България цени високо вашия принос за пълноценното присъствие на страната ни на международната сцена и развитието на двустранните отношения със страните, чиито граждани сте. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към почетните консули на България зад граница. На срещата в Гербовата зала на "Дондуков" 2 присъстваха 71 почетни консули, представляващи България в 45 държави.

Държавният глава открои защитата на правата и инициативите на българските граждани и общности в чужбина като основен приоритет в работата на почетните консули. По думите му това е особено важно за страните, в които няма българско дипломатическо представителство и където българите могат да разчитат единствено на своите почетни консули.

Като важен принос към българската кауза по света Румен Радев определи дейността на почетните консули за икономическите, инвестиционните и търговските връзки, както и за запазването на националните културни и духовни традиции на сънародниците ни зад граница. "Високо ценим подкрепата ви за българските детски градини, училища, дружества и църковни настоятелства, за различните инициативи и прояви на нашите сънародници по български национални поводи", подчерта Румен Радев.

В приветствието си държавният глава открои и провеждането на двустранни форуми, изложения, конференции и други инициативи на почетните консули, които утвърждават позициите на България като надежден и сигурен инвестиционен партньор. "Особено значение отдавам на развитието на културните и образователни връзки между нашите страни. Много от вас помагат пряко на български студенти във вашите държави. Бихме оценили високо усилията да насърчавате и чуждестранни студенти да се обучават в България", призова още в изказването си президентът Румен Радев.