Хиляди граждани се стекоха при паметника на Васил Левски, за отдадат почит към святото му дело и саможертвата в името на българската свобода.

144-ата годишнина от гибелта на Апостола беше почетена с тържествената церемония, която беше открита от кмета на София Йорданка Фандъкова.
Слово произнесе държавният глава Румен Радев.

"Любовта към България не е дума, не е поза, а е участие и делата на всеки от нас чертаят пътищата пред нацията ни", заяви кметът Йоданка Фандъкова. Тя изтъкна, че хиляди софиянци дойдоха, за да оставят цветя, но и за да се заредят с енергията и свободния дух на най-великия българин. "Паметникът на Васил Левски е първият български паметник, издигнат след Освобождението с даренията на хората. Тук, на мястото на бесилото, народът издига паметник на безсмъртието и свободата." - посочи Фандъкова.

"Поклон пред святото дело и безсмъртния подвиг на Апостола на свободата", завърши словото си столичният градоначалник.

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност", казваше Левски, но така ли е днес? Този въпрос постави в речта си президентът Радев.

"Уви. Нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал." - посочи Радев.

По думите му, Апостолът затова е апостол - защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които "разни политици от разни епохи се опитваха да го вкарват за своя изгода".

Левски е онзи хоризонт, към който всички трябва да гледаме с надежда, изтъкна държавният глава.

Радев посочи един от емблематичните цитати на Левски: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си".

Дяконът загуби себе си, но народът му спечели, посочи държавният глава и допълни, че приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му.

"По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитаме", изтъкна Радев и допълни, че това е горчивата участ на много български праведници. По думите му, това е урок за всички нас, да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме, да работим заедно, защото както Апостолът казваше: "Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ".

Радев изтъкна, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой. В историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост, допълни президентът.

"Затова томове книги тежат по-малко от тефтерчето на Апостола", подчерта Радев, допълвайки, че той е нашето упование.

По думите му, всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието храни и които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола - че истинската свобода е тази, която сами извоюваме отстояваме.

Според Радев в ушите на всеки българин трябва да кънтят думите на Апостола: "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме".

Сред официалните лица на възпоменателната церемония присъстваха също, служебният премиер Огнян Герджиков, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на отбраната Стефан Янев, патриарх Неофит и др.

След словата на официалните гости, бяха поднесени венци и цветя от президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков, кмета на София, министъра на отбраната и началника на отбраната, патриарх Неофит, националния омбудсман, от партиите ГЕРБ, БСП, "Обединени земеделци", БЗНС, ДОСТ, Висшия адвокатски съвет и други.