Шизофренията е не само здравословен, но и сериозен социален и икономически проблем за пациентите и техните семейства. Според последното международно проучване на пазара, проведено от Richter Gedeon Plc. в 4 държави (Русия, Чехия, България и Унгария), един от най-тревожните проблеми е липсата на информация за заболяването. Шест от 10 търсят възможности как да се справят с проблема и имат нужда да споделят болката си с други хора в подобно положение.

Не бива да пренебрегваме и социалното въздействие на болестта. След получаване на диагнозата, членовете на семейството се оказват в напълно променена житейска ситуация: 6 от 10 болногледачи се борят да запазят работата си, а финансовото състояние на всеки втори засегнат се влошава значително.

Според международно проучване, проведено през 2019-2020 г., поне половината от хората, които се грижат за пациенти с шизофрения, срещат финансови затруднения, 60% имат сериозни проблеми със запазването на работата си, а 50% усещат липса на връзка с други болногледачи

Членовете на семейството играят съществена роля в осигуряването на емоционална подкрепа за пациентите (средно 88% за 4 държави, Русия 83%, Чехия 96%, България 80%, Унгария 94%) и повече от половината от тях осигуряват финансови ресурси (средно 67% в 4 държави, Русия 68%, Чехия 88%, България 66%, Унгария 68%).

Полагането на грижи за болен с шизофрения изисква много време и отдаденост. Според изследването това отнема повече от 20 часа седмично, което води до сериозни проблеми в работата, т.е. около 20% са принудени да преминат на непълно работно време или да напуснат работата си.

Според проучването най-важната им нужда е да имат надеждна и лесно разбираема информация за болестта (средно 54% в 4 държави, Русия 73%, Чехия 52%, България 26%, Унгария 56%), възможностите за лечението й (средно 44% в 4 държави, Русия 59%, Чехия 50%, България 18%, Унгария 40%), включително възможни нежелани реакции и съвети за начин на живот.

Близките на пациентите с шизофрения имат съществен принос за живота на пациентите. Те са героите в сянка, които често остават незабелязани, но те са и пасивните "болни", които безсимптомно преминават през фазите на шизофренията.