Общо ваксините, които се разработват са над 40, като тези, които са перспективни и се води научна дискусия, са 6. Toва заяви в сутрешния блок на БиТиВи проф. Илко Гетов.

Безспорната полза от ваксините е, че имат 90% ефикасност, ваксините имат много ниска вероятност на проява на нежелани реакции и след шестия месец поставените ваксини изграждат висок процент антитела, посочи проф. Гетов.

Дискусиите са много задълбочени, ангажирен е целят изследователски потенциал на цяла Европа. Най-важният въпрос е да се валидира производственият процес на големите производствени партиди на ваксините, както и да се осветли документацията, която е свързана с ваксините и която ще бъде на разположение на обществото и медиците, обясни проф. Гетов.

По думите му всички от Европейската агенция по лекарствата работят непрекъснато, защото всяка дума и всеки превод трябва да бъде синхронизиран. Проф. Гетов се надява на 31 декември да има разрешението от Европейската комисия за използването на ваксините.

Ползата от приложението на ваксините е изключително голяма и ние сме свидетели как нелечими заболявания са изкоренени благодарение, единствено и само на ваксините, подчерта проф. Гетов. Според него големият проблем е доверието на хората във ваксините.

Европа е люлка на цивилизацията, науката и демокрацията, и тя трябва да осигури всичко най-добро, с което разполага, изтъкна той. Ваксината ще може да се прилага на хората от 18 до 85 годишна възраст, като от ваксината ще трябва да бъдат изключени хората с алергии, лекарства, химикали и всякакви други фактори на околната среда.

Профилът на безопасност и сигурност на ваксината ще бъде следен от производителите, агенцията по лекарствата, Европейската агенция по лекарствата, медицинските специалисти и всеки един пациент, който е ваксиниран, да може да съобщи, каза още проф. Гетов.