Зоната над спортен комплекс "Диана" вече е свободна за полети с дрон, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" е свалила зона Н007 от интерактивната карта на зоните, забранени за полети от безпилотни летателни средства (БЛС). Тя обхваща района около Национален спортен комплекс "Диана", в който са резположени ресторант 101, плувни басейни и тенис кортове.

Агенцията по приходите запечата ресторант в София

Агенцията по приходите запечата ресторант в София

Причината е установен касов апарат, който не е бил свързан със системата на НАП

Полетите с дрон над комплекса са били забранени поне от 2019.

Припомняме, че районът попада обхвата в една от охраняваните от Националната служба за охрана (НСО) седем зони, над които са забранени полетите на безпилотни апарати. Другите 6 зони са над сгради на важни държавни институции и резиденции. Преди време комплексът беше посещаван често от бившия премиер Бойко Борисов. Не е ясно какво обаче обуславя искането на НСО специалният му статут да бъде продължен и сега.

БАН представи дроновете си - могат да занесат пратка от София до Пловдив

БАН представи дроновете си - могат да занесат пратка от София до Пловдив

С дронове се следят посевите за болести, а и могат да помагат за опрашването

Вчера министър Николай Събев е изпратил до НСО писмо, с което изразява несъгласие с искането за удължаване на срока на действие на забраната, поискано от службата.

В писмото на Събев се казва: "Считам, че забраната за полети на БЛС от земната повърхност до височина 150 метра върху посочената от Вас зона за сигурност с писмо Ваш рег. № 570/31.03.2022 г., обозначена като Н007, създадена на основание чл.29, ал.1 и ал.2 от ЗНСО във връзка с чл.15, т.1 от Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/947 на Комисията от 24 май 2019 г. относно правилата и процедурите на експлоатация на БЛС, следва да бъде снета и да не бъде обозначена като зона, в която е наложена забрана за полети на БЛС с параметрите, заявени във Вашето искане."