Между първо и второ четене на бюджета за 2022 г. може да се правят всякакви промени. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" по повод исканията на различни групи за повече средства за техния сектор (б.а. БАН, пожарникари, полицаи). Опозицията играе върху страховете на хората на тънка струна, смята той и даде пример, че 5.8% от БВП са разходи за капиталови инвестиции. Трябва да си отговорим каква България искаме - на растежа, на високите доходи или каквато е сега. За да се случи - трябва да се направят инвестиции, посочи Сабрутев.

Пожарникари и полицаи излизат на протест

Пожарникари и полицаи излизат на протест

Той ще се състои на 19 февруари

България не е бедна държава, тя е безобразно крадена, категоричен бе той. Не се планира да се вземат заеми, за да се правят социални разходи, планираме дефицитът да бъде инвестиран в капиталови разходи, за да осигурим нужната инфраструктура на страната, в хора, здравеопазване, образование, поясни Сабрутев.

Той даде пример с IT-сектора, по думите му - ние нямаме кадри за нея, тъй като образователната система е нереформирана и раждаме кадри с ниска производителност.

Кирил Петков обеща на БАН подкрепа, но не и пари

Кирил Петков обеща на БАН подкрепа, но не и пари

Основна тема на разговора е бил бюджета на БАН

Венко Сабрутев говори и за инфлацията, по думите му тя е прогнозна, добре калкулирана, но е базирана на цифри - тя идва от два фактора, внос и политиката на Световната банка, второто - високите цени на енергоносителите. Над 931 млн.лв. допълнителни се предвиждат и всички те се насочват към небитовите потребители, за да се намали ударът и да не расте инфлацията, поясни той.

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2022

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2022

И за кого ще има пица, а за кого - мазна кутия от пица без пица

Коалицията не означава сляпо следване на една политика, каза той в отговор на въпрос дали ще се приеме 1 лев субсидия за партиите и вдигане на максималния осигурителен праг. Производителността ни е 50% от средната за Европа, доходите са 50% от средните за Европа, може ли България да е богата държава с бедни доходи, риторично Венко Сабрутев анализира икономиката.

Няма имена за управител на БНБ, има правила, обсъждано е в петък, следващата седмица предстои, обясни също Сабрутев.