Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков се срещна днес с игумена на Рилския манастир епископ Евлогий.

Двамата обсъдиха одобряването на Подробния устройствен план на Светата обител.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с процедирането на ПУП-а и възможните стъпки за ускоряване процеса по приемането му.

Подробният устройствен план е ключов за започване строителството на пречиствателна станция на територията на манастира и е необходимо условие за въвеждането в експлоатация на готови от години сгради - за поща, пожарна, полиция, кметство и училище в рамките на манастира, уточняват от МРРБ.

С 240 000 лв. подпомагат издръжката на Рилския манастир

С 240 000 лв. подпомагат издръжката на Рилския манастир

Епископ Евлогий благодари за подкрепата

На срещата стана ясно, че въпросът с одобрението на ПУП-а на Рилския манастир се дискутира от години при различни правителства, но без резултат.

"За съжаление в цялата държава е така. Все няма планиране и накрая се оказва, че колкото и да сме бедна държава, по-лесно се намират пари, отколкото нещо да е планирано навреме", подчерта Шишков. По негови думи ПУП няма, защото не е планирано навреме.

Освен пречиствателна станция в Рилския манастир трябва да се изградят и водопровод и канал, които да свържат всички сгради на територията. Отделно, тъй като електропреносната мрежа там е правена преди 60-70 г., се планира наново да се изгради, като се поставят нови съвременни трафопостове, които също да свържат всички нови сгради, в това число и сега съществуващите.