Кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира работните дейности по столичното школо 3 ОУ "Професор Марин Дринов".

При проверката Фандъкова отбеляза, че ремонтните дейности ще завършат до 17 септември, а средствата, които са отпуснати за неговия ремонт, са по Оперативна програма "Региони в растеж" на стойност 60 милиона лева.

Столичният кмет уточни, че в проекта влизат 15 училища и 11 детски градини в четири столични района - "Илинден", "Красна поляна", "Надежда" и "Връбница".

Това са районите, които догодина изцяло ще получат нова образователна среда, обеща Фандъкова и допълни, че всичко ще се направи поетапно. Най-напред конструктивните ремонти, саниране, физкултурни салони и други.

Освен тези 26 училища и детски градини, тази година от приватизационния фонд са отделени още 2 милиона лева за ремонта на 22 училища и детски градини. Във всички тях ремонтните дейности също трябва да приключат до 17 септември, увери Фандъкова.

Тя изрази възхищението си от извършената работа до момента в ОУ "Професор Марин Дринов" и посочи, че това е едно от 15-те училища, които се ремонтират изцяло. Останали само тухлите, всичко е чисто ново както отвън, така и вътре. Ще се ремонтира изцяло и дворът на училището, физкултурният салон.

Столичният кмет изрази голяма благодарност към управляващите органи, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), защото проектите са много тежки и те не се реализират за едно лято.

710 катастрофи на пешеходни пътеки у нас през 2017 г.

710 катастрофи на пешеходни пътеки у нас през 2017 г.

Статистиката представи Румен Миланов от сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност"

Най-важното е да се направи такава организация, че децата да могат да започнат да учат навреме въпреки другите предстоящи ремонтни дейности. Имаме уверението на изпълнителите, че цялата предна фасада на училище трябва да бъде завършена до началото на учебната година, както и стаята, в която ще учат бъдещите първокласници, увери Фандъкова.

Тя уточни, че общо 230 деца ще имат щастието да учат в обновено училище.

Запитана какво се случва с пешеходните пътеки до училищата, Фандъкова отбеляза, че е възложила на зам.-кмета по транспортни въпроси в Столична община Евгени Крусев да направи огледи, с които да се запознае какво е положението на уличната мрежа, инфраструктурата и пешеходните пътеки.

Ще се обновят навсякъде и всички пешеходни пътеки, увери столичният кмет и посочи, че през последните години се работи много ефективно за осветяване и гарантиране на по-голяма сигурност на пешеходните пътеки.

"Червеният цвят на пешеходните пътеки е по-сигурен, но трябваше да се мисли навреме, а не сега да ги маркираме отново в същия цвят", поясни тя.

На въпрос какви средства ще се отпуснат за изграждането на шкафчета, където учениците да си оставят раниците, Фандъкова коментира, че Министерство на образованието и науката се е заело да направи всичко възможно, за да гарантира изцяло удобствата на учениците.