Софийският университет е публична държавна собственост, ние сме ползватели, а собственик е държавата. Както хазяинът трябва да прави ремонт на един апартамент - наемателят може да поеме част от ремонта, но основното задължение е на хазяинът. Това заяви пред bTV бившият ректор на висшето учебно заведение проф. Иван Илчев.

Думите му са по повод вчерашния сигнал, че отоплителната инсталация на Ректората, която е сграда паметник, прелива от покрива и руши фасадата.

По думи на проф. Илчев, за да не се стига до този резултат, всяка година трябва да се полагат определени грижи. За целта обаче не достигали средства.

Алармираха, че вода се стича по стени на Софийския университет

Алармираха, че вода се стича по стени на Софийския университет

Това се случвало в продължение на 15 дни

Той посочи, че през последните 20 години повече пари са отпускани на университета по време на управлението на Тройната коалиция и за 130-ата годишнина на ВУЗ-а, като вторият път голяма част от средствата са отишли за ремонт на общежитията.

Той изтъкна, че освен в Ректората университетът се помещава в още четири сгради, които са паметници на културата - Ботаническата градина, Журналистическия факултет, Биологическия факултет и Богословския факултет. Проф. Илчев посочи, че по време на неговия мандат Ректоратът е бил боядисан, дограмата и осветителните тела са били сменени, а библиотеката - ремонтирана.

"Английските дворове, за съжаление, са в окаяно състояние. 2012 г. съм водил Бойко Борисов, тогава го заведох на един от прозорците и му казах: "Г-н премиер, не е ли срамно националният университет да е в такова състояние." Той изхъмка и нищо не последва", разказа бившият ректор.

По негови думи разходите на СУ за поддръжка на сградите са много по-големи от на всички останали университети.