Няма демократична държава в света, която да забранява гласуването с бюлетини. Това каза досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на bTV.

Тя добави, че вчера се е върнала от последния си съвет в Брюксел, където й е било много трудно да обясни това, което се случва в България. Няколко пъти трябваше да им обяснявам наистина ли ще гласуваме единствено и само с машини, ще се наредим държавачлен на ЕС до държави, като Венецуела и т.н.

Аз никога не съм била поддръжник на машинното гласуване. То се видя - 24% от българските граждани избраха да гласуват с бюлетина. Нека да има машини, не казвам нищо, приели сме го, гласувахме на предишните избори, но оставете възможност за гласуване и с хартия, за тези, които не вярват в остарялата технология, която не се развива, в софтуер, който е произведен във Венецуела. Аз не вярвам на софтуер, който е произведен във Венецуела, заяви Хариева.

ГЕРБ дават машинното гласуване на Конституционния съд

ГЕРБ дават машинното гласуване на Конституционния съд

Това нарушава правата на избиратели

Нямаме намерение да оспорваме изборния резултат, категорична беше Захариева. "Има много професионалисти в МВнР и искрено им желая успех да се справят с нелеката задача, която им постави Изборният кодекс. С машина се гласува по-бавно, казват специалистите. За бюлетина ми отнема 30 секунди. Дали това ще улесни българските граждани, не съм убедена, по-скоро може да ги затрудни. В Турция може и 120 секции да отворят, не знам, сега ще видим.

Във Великобритания, със сигурност ще се чака по-малко, това е факт, много чакаха, но и в България имаше случаи - заради дистанция, COVID и т.н. чакахме не малко. Ще дам едни числа - на предишните избори, когато Великобритания беше държавачлен на ЕС и нямаше това ограничение, имаше 59 секции и гласуваха 18 000 човека. Сега имаше 39 секции и гласуваха 33 500 човека.