Членовете на ЦИК трябва да съблюдават и изпълняват разпоредбите на законите и ИК на страната. На ранна пресконференция в централата на партията ГЕРБ се противопостави на практиката, наложена в Централната избирателна комисия - хаос, по думите на Цветомир Паунов, макар и нито Паунов, нито Тома Биков да успяха да обяснят точно какъв е поводът за пресконференцията при положение, че с крайното си решение Централната избирателна комисия удовлетвори искането на Бойко Борисов да не бъде обявяват за депутат от 46-то Народно събрание. Така се оказа, че от ГЕРБ дават брифинг по тема по несъществуващо решение.

По думите на Цветомир Паунов действията на ЦИК обаче са без всякакви правни аргументи и основани само на политическа реторика с цел личен реваншизъм спрямо ГЕРБ, желание да изчегъртат ГЕРБ и лично господин Борисов.

Според Тома Биков този случай е симптоматичен за начина на мислене на членовете на ЦИК. ЦИК показва двоен стандарт, посочи Биков. Работата им е да спазват закона, изборните процедури и да не се изявяват като народни трибуни. "Ако искаха да бъдат народни трибуни, да бяха се кандидатирали за народни представители, обърна се той към членовете на ЦИК. Ще започнат и там да се формират динамични мнозинства, което не е добре за самата ЦИК и за изборния процес. Този състав и тази структура на ЦИК е неадекватна и на ситуацията, и сама по себе си, категоричен бе Биков.

ГЕРБ поиска оставката на ЦИК

ГЕРБ поиска оставката на ЦИК

Борисов е убеден, че в момента в ЦИК се чудят как да нагласят резултата, тъй като пак ГЕРБ е бил. Или по-точно "Пак ви бих..."

От ГЕРБ обаче няма да оспорват окончателното разпределение на мандатите, които дадоха един повече на "Има такъв народ", стана ясно на брифинга. "Ние не сме дребнави хора и няма да се реши основният проблем - тези хора нито знаят какво да правят, нито знаят накъде отиват, а част от тях не знаят откъде идват, отговори Биков. Според него Румен Радев си е "направил ЦИК удобна за него", но и ще дойде време, когато няма да му е удобна.

Биков разкритикува: "Цялото заседание на ЦИК беше глупост.". ЦИК гласуват срещу всичко, което ние предложим, а създава хаос и смешки, посочи той.

Според ГЕРБ целият състав на ЦИК трябва да се промени.

На въпрос какъв всъщност е поводът за брифинга, след като ЦИК е взела решение вече Борисов да не е депутат, т.е. в полза на ГЕРБ и темата, за която говорят всъщност не е актуална, двамата гербаджии обясниха, че явно прегласуването на решението е заради обаждане от някъде.

Бойко Борисов отива на разпит в четвъртък

Бойко Борисов отива на разпит в четвъртък

Той не знае за какво ще е "снемането на сведения"