В района на турската провинция Ъспарта се проведоха съвместни тренировъчни учения  на рейнджъри от България,Турция, Грузия и Азербайджан, съобщи БНР.

21 са българските рейнджъри от елитните специални части, които са взели участие в тях,съобщава командването на турската страна. Със същия брой военни са участвали Грузия, и Азербайджан. Най-внушителна е била групата на турските рейнджъри - 60.

На тренировките е било отработено учение за защитата на сигурността на отсечка от морския бряг, в близост до която се намира летище под контрола на ООН. Тренирано е и унищожаване на терористична база.

Тренировките, в които рейнджърите от четирите страни са участвали, са се провели по море, по суша и по въздуха с хеликоптери "Сикорски".

Част от учението е включвало придвижване в подземен лабиринт, пълен с водни влечуги, както и скок от най-високата тренировъчна кула, носеща името Карабурун.

Целта на съвместните тренировъчни учения е обмяна на опит за усъвършенстването на способностите и уменията на рейнджърите, както и отработването на различни модели и техники при планиране и съвместно изпълнение на операции, а също така и сътрудничество в различни точки при терористични атаки, посочи отговорен турски представител.

Двама турски генерали - Камил Башоглу и Метин Ийидил, както и военните аташета на страните-участнички, са били наблюдатели.

С висока оценка за подготовката си са били удостоени рейнджърите от България и Турция, които са съюзници в НАТО.