Рилският манастир набира дарения за работилница за реставрация на старопечатни книги. Манастирът планира да обособи работилница за възстановяване на застрашена от изчезване книжнина и подготовка за дългосрочното ѝ съхранение.

Библиотеката на Рилския манастир пази при специални условия над 200 ръкописа от края на X до XIX в., над 7000 старопечатни книги от началото на XV до началото на XX в. и над 60 000 тома книги и периодика. С набраната от кампанията сума Рилският манастир ще закупи необходимото специално оборудване за реставрация, извършване на книговезна дейност и съхранение на това богато книжовно наследство за поколенията.

Снимка 523251

Източник: iStock

Подробности за каузата на манастира може да се открие на страницата на дарителската кампания, откъдето лесно всеки може да се направи дарение.

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си Национален археологически музей, Български фонд за жените, Военно-медицинска академия, Фондация "Първите три минути", Българската Коледа, многопрофилните болници в Кърджали и Монтана, Каритас България, Конкордия България, Фондация "Х.Степич", SOS Детски селища, Фондация "За нашите деца", ЮЗДП и Природен парк "Шуменско плато".