Да се прецизира Законът за домашното насилие, да се реши как родител, който има ограничителна заповед може да се явява по дела в съда, където е бившият му съпруг, призова пред news.bg Николай Николов от Съюза на бащите в България.

Зачестяват случаите, в които родители нямат достъп до децата си след развода, заяви той.

В Открито писмо до медиите той твърди, че това е геноцид. "Децата ни биват буквално поставяни в унизителното положение на заложници на единични служители от Агенция Социално Подпомагане. Колкото и парадоксално да звучи, дори по време на Турското робство, присъствие или каквато и форма да изберете, не е съществувал такъв ГЕНОЦИД по отношение на децата", пише Николов.

Според него има случаи, в които Българският съд излиза с решения да се даде достъп и на другия родител до детето, те се изпращат към Дирекция Социално подпомагане, но от там няма изпълнение на съдебното решение.

"В 10-15 случаи родителите не могат да установят контакти с децата си. Единият родител не желае да предостави контакт с детето на другия родител. В правомощията на дирекция Социално подпомагане е да помогне.

От "Закрила на детето" издават разпореждане по случая, но ако то не се изпълни няма кой да ги санкционира", твърди Николай Николов.

Той даде пример, при който от Софийския районен съд излиза решение по дело детето да контактува с единия родител по скайп и по телефон, тъй като има ограничителна заповед по закона за домашно насилие, но то не се изпълнява.

"Между 5 и 10 ограничителни заповеди дневно бълва съда. В закона не е описано как да се срещат в съдебна зала родителите в този случай", каза представителят на Съюза на бащите.

"Има съдебно решение за назначаване на психологични експертизи дали има синдром на родителско отчуждение, но от регионалната дирекция "Закрила на детето" отказват да изпълнят това с мотив: "Не намираме причини". В последната година и половина този родител е виждал детето си по 15 минути за 10 дни", разказа конкретен случай Николов.

По един от случаите се очаква омбудсманът Константин Пенчев да изиска от Върховния касационен съд (ВКС) тълкувателно решение по въпроса. "Комисията по дискриминация е започнала дело. Законът за защита от домашно насилие трябва да остане, но с малки поправки", твърди родителят.

"Детето има право на контакт и с двамата родители. На една майка от Варна на улицата й взеха детето от дирекция "Социално подпомагане", разказа друг случай Николов. "Трети случай - детето е отведено в Разлог, майката успява да си го върне след 6-7 месеца, независимо, че родителските права са присъдени на нея", разказа той.

Желанието на Николай Николов е да се създадат условия при изпълнение на подобни сложни казуси двамата родители да се грижат по възможно най-добрия начин за детето, не да го разделят физически, а да са негова подкрепа. За това той ще настоява да има задължителна медиация преди споровете за определяне на родителските права.