ООН се провали с екологията, смятат родни еколози. Те обаче са доволни като цяло от Парижкото споразумение. Увеличаването на температурата води до огромен брой щети, предупреди Борислав Сандов на пресконференция в БТА.
Затова и договорката от Париж е важна.

Като критика Сандов изтъкна факта, че не се е случило това целите да бъдат по-краткосрочни.

Той иска нулева въглеродна икономика до 2050 година. Сега тази цел трябва да се постигне до 2100 година. Борислав Сандов дори очаква преоценка на споразумението от Париж.

С тези политики не се стига до целите, които си поставяме, смята Сандов. Всяка поредна година, по думите му, се обявява за най-горещата година. Очаква се и тази да е също една от най-горещите.

Петко Ковачев, председател на Институт за зелена политика, е категоричен, че ООН се е провалила с целите си за околната среда.

ООН се провалила и с темата „сигурност”, е мнението на Ковачев, според когото ООН е една организация, която не може да координира достатъчно добре никакви глобални проблеми.

Трябва да се променят политиките на големите актьори, изтъкна Петко Ковачев и подчерта, че развитите страни трябва да си свършат работата.

Трябва, според него, да се работи за това да се включат и други цели в Парижкото споразумение.

Еколозите настояват за по-амбициозни цели в сферата на опазването на околната среда. Еколозите също така ще се борят през тази година за пълна забрана на пестицидите, които вредят на пчелите. Очаква се подкрепа от Сърбия за тази цел. Еколозите зоват и да ползваме родни биопродукти.

Затова и през следващата година ще има биоизложения.

Еколозите са скептични и за бъдещето на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”, поне в следващите няколко години. Реакторът на „Уестингхаус” никъде не е стартирал работа по света, затова и не можело да се хвали, че е безопасен, според Петко Ковачев.  Той е на мнение, че властта се е концентрирала в удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”.