От Сдружение "Младежки клуб Рома - Столипиново" и експерти по етнически въпроси в неправителствения сектор настояват евродепутатът Ангел Джамбазки да им се извини, защото ромите го изпратили в Европейския парламент.

На пресконференция в БТА Сергей Димитров, експерт по етнически въпроси в неправителствения сектор, заяви, че един евродепутат в Европейския съюз си позволил на 28 април да говори от името на целия български народ с убеждението, че представлява мнението на хората. Тогава Джамбазки критикувал от фейсбук олекотяването и разпускането на мерките срещу коронавируса и свалянето на КПП-тата в ромските махали, напомни Димитров.

Махат КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци"

Махат КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци"

Заповедта е на директора на РЗИ-София

Той не приема критиките от евродепутата и посочи, че български граждани са и турци, и евреи, и роми. Дали хората искат да бъдат представлявани от човек, чиято партия продава български паспорти на талибани, които впоследствие тормозят Европа, запита Сергей Димитров.

Според експерта по етнически въпроси Джамбазки с езика си на омраза подбуждал към етническа дискриминация и етническа омраза между хората. По този начин застрашавал правата на хората, сигурността на живота им, като подбуждал към дискриминация и етническо напрежение.

Асен Карагьозов, председател на Сдружение "Младежки клуб Рома- Столипиново" посочи, че ромите не са съгласни със заклеймяването на цял един етнос и нарушаването на правата им от страна на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Карагьозов настоява евродепутатът от ВМРО да поднесе извинения от трибуната на Европейския парламент.

За тази цел ромите са събрали петиция, която да изпратят до Европейския парламент и председателя Давид Сасоли, с която настояват Джамбазки да им се извини и да му бъде наложена санкция.

Българите в Сърбия да получат помощ от ЕК срещу коронавируса иска Джамбазки

Българите в Сърбия да получат помощ от ЕК срещу коронавируса иска Джамбазки

Ако Скопие иска членство в ЕС, трябва да спре фалшификацията на историята, признаха в ЕК