Част от средствата за ограничаване разпространението на коронавируса (3,3 милиарда евро) да достигнат до българското малцинство в Сърбия. Северна Македония да спазва върховенството на закона и сключения договор за добросъседство с България. Това поиска българският евродепутат Ангел Джамбазки пред Комисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

Моите сънародници там живеят в лоши условия и са подложени на системна дискриминация от страна на сръбските власти, изтъкна той.

Думите на Джамбазки бяха по време на редовно заседание на комисията по външни работи в Европейския парламент след срещата на високо равнище ЕС - Западни Балкани на 17 май 2018 г. Той подкрепя европейската перспектива за региона, но настоява да бъдат спазвани правилата. 

Предоставяме 132 защитни облекла на медиците в Западните покрайнини

Предоставяме 132 защитни облекла на медиците в Западните покрайнини

Лекари в Босилеград, Цариброд, Пирот и Сурдулица

Председателят на българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки изтъкна, че започнатият от българското председателство на Европейския съвет дневен ред по темата продължава и в последващите срещи от този формат.

Джамбазки запита дали предвидените средства за ограничаване на коронавируса ще стигнат до българското малцинство в Сърбия. Той е постоянен докладчик на своята еврогрупа за напредъка, постигнат от Северна Македония и Косово.

Заев: Въпросът за Гоце Делчев ще бъде решен

Заев: Въпросът за Гоце Делчев ще бъде решен

Той очаква България да продължи да бъде приятел на страната му...

Евродепутатът ни подчерта спазването на върховенството на закона в страните от Западните Балкани като едно от условията за пълноправно членство в ЕС. Той припомни, че властите в Северна Македония, които напълно пренебрегват сключения договор за добросъседство с България.

Припомняме, разговорите в смесената българо-македонска комисия са прекратени едностранно и безусловно от македонските участници в комисията.

В отговор Комисар Вархеи пое ангажимент да провери дали и какви средства са предвидени за българското малцинство в Сърбия. Тя е категорична, че спазването на договора за добросъседство е ясно условие за по-нататъшна интеграция на Северна Македония.

"Така на практика Вархеи потвърди тезата на Джамбазки, че ако властите в Скопие искат да започнат преговори за членство в ЕС, те трябва безусловно да се откажат от погрешната си тактика да изопачават и фалшифицират българската история. Трябва да спрат да си присвояват български национални герои - например българския офицер, учител и революционер Георги (Гоце) Николов Делчев, собственоръчно самоопределил се като българин в множество писма, да спрат езика на омразата по отношение на България и безусловно да спазват и прилагат договора за добросъседство между двете братски държави", пишат от пресофиса на евродепутата.

Джамбазки попита и за даденото убежище в Унгария на бившия премиер на Северна Македония, който е признат за виновен и уличен в корупция. "Смятате ли, че защитавайки един от най-корумпираните политици в региона, даваме пример за спазване на високите стандарти за върховенство на закона и борбата с корупцията в Западните Балкани", запита българският евродепутат. 

Роми искат Джамбазки да им се извини

Роми искат Джамбазки да им се извини

Тогава Джамбазки критикувал разпускането на мерките срещу коронавируса