Експремиерът на Северна Македония и лидер на управляващия Социалдемократически съюз Зоран Заев вярва, че въпросът за Гоце Делчев ще бъде решен в духа на общата ни история, предаде БГНЕС. Той очаква България да продължи да бъде искрен приятел на Северна Македония.

"По този въпрос не трябва да има никакво съмнение." - коментира Заев.

Според него сегашното правителство е доказало, че е приятелски настроено спрямо България, за разлика от предишното, което освен за разправии и проблеми със съседите не е имало капацитет за нищо друго.

"Намерихме решения на откритите въпроси, които ни превърнаха в приятели със съседите", каза Заев по повод вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов след срещата ЕС-Западни Балкани. Борисов заяви, че "България е представила своите условия за Република Северна Македония, за да бъде приета в ЕС" и призова Скопие да не поставя невъзможни условия.

Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси

Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси

Съветниците в историческата комисия имали креативно мислене

Според Заев това изявление е било "провокирано" от опозицията в Скопие, създавайки напрежение, което трябва да бъде преодоляно с разум, отговорност и приятелство, в духа на договора за добросъседство.

"Очаквам и българската страна да демонстрира приятелство към нас. Народите са ни близки и приятелски. Правителствата са ни близки. Всички политически субекти си сътрудничат. Убеден съм, че в бъдеще ще продължим със сътрудничеството си. Аз съм наясно, че сме забили в историческите проблеми - четири от тях бяха закрити - Цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум. Това е известно и всичко е наред. То е в духа на общата ни история. Вярвам, че и въпросът за Гоце Делчев ще го решем в духа на общата ни история, където двата народа и македонският, и българският да бъдат горди." - подчерта Заев, който говори на пресконференция.

Гоце Делчев е един от най-известните македонски герои, отсече Зоран Заев

Гоце Делчев е един от най-известните македонски герои, отсече Зоран Заев

Днес се навършват 148 г. от рождението на Гоце Делчев

По отношение на езиковия спор той коментира, че македонският език е реалност.

"Това нещо не започва с мен. През 1999 г. Любчо Георгиевски подписа договор с България на македонски език, съгласно конституцията ни. Новината е, че сега подписахме договор с моя и този на Бойко Борисов подпис и на македонски. Те не отричат това. Съвременна европейска държава и правителство не може да отричат идентичност. Нашата идентичност е нашата лична карта в ООН и това е признато от целия свят." - поясни Зоран Заев.

На въпроса дали е разговарял с Бойко Борисов след вчерашното му изявление той заяви, че разговорите се водят на ниво външни министерства.

"Не е моя работа да водя дебати и да се обаждам. Това е работа на външните министри. Те са в постоянна комуникация и си сътрудничим." - обобщи Заев.