Фондация „Романи Бахт" призова с декларация кмета на община Бургас Димитър Николов да осигури до един ден подслон за ромите, чиито незаконни постройки бяха съборени.

От декларацията е видно, че заради срутването на незаконно построените къщи в квартал „Горно Езерово", е задействана процедура в ООН, съобщи Burgas24.bg.

Представители на фондацията твърдят, че е било нарушено правото на неприкосновеност на личния живот на човека на дискриминационна основа.

От своя страна кметът Димитър Николов е уведомил, представителите на „Романи Бахт", че общинска администрация е уведомила живеещите в незаконните постройки за предстоящото събаряне и за възможностите за кандидатстване за общински жилища.

„Законите важат за всички, независимо от етнос, социален и финансов статус и няма как да бъдат осигурени жилища за хора, които не отговарят на условията, за сметка на тези, които от години чакат за общински жилища и не са нарушили законите", гласи официалната позиция на общината.

Припомняме, вчера беше извършена акция по събарянето на незаконните ромски къщи в бургаския квартал "Горно Езерово".
27 постройки бяха премахнати от общинската фирма "Благоустройствени строежи".

Част от обитателите решиха да окажат съдействие доброволно и 10 от тях бяха предварително напълно или частично премахнати от самите нарушители. Други представители на ромската общност обаче оказаха съпротива и замеряха полицаите с камъни и павета.