Македонските власти заличиха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър, предаде БГНЕС.

Това се случва, след като на 16 март Република Северна Македония предприе първа стъпка към забрана на културния център. Комисията за употреба на имената на личности в РСМ излезе с отрицателно становище по отношение на употреба на името Иван Михайлов от страна на българското сдружение. Становището бе изпратено до македонското Министерство на правосъдието, което още на следващия ден взе решение в тази посока и на база на мнението на комисията.

Припомняме също, че на 10 март прокуратурата в РСМ повдигна две обвинения срещу председателят на  клуба "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски. От получените призовки обаче не стана ясно в какво точно е обвинен.

Българският клуб е създаден от местните македонски българи преди три години, като оттогава са налице няколко нападения към него. През февруари мииналата година бе счупен прозореца на офиса на културния център. Четири месеца по-късно пък подпалиха клуба, а виновникът бе задържан за 8 дни, като единствената санкция срещу него бе - отнет паспорт.

Очертава се заличаването и на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, коментира пред БНТ журналистът Владимир Перев днес.

По думите му това ще създаде пречки за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Според него в РСМ не се спазват европейските закони и етика.

Скопие с първа стъпка към забрана на културен център "Иван Михайлов" в Битоля

Скопие с първа стъпка към забрана на културен център "Иван Михайлов" в Битоля

МВнР се надява РСМ да не тълкува тенденциозно исторически събития и личности