Аграрният сектор е разбит и разсипан по всички възможни начини, при това съзнателно и с инструментите на държавата. Това коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков.

В своят аргумент той заяви, че секторът на плодовете и зеленчуците получава 2,5% подкрепа от себестойността си, докато зърнопроизводството получава 40% подкрепа от себестойността си. Според него земеделска продукция от зърнопроизводството се изчерпва с пет култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

И трябва да е ясно, че ние изнасяме суровина, а не краен продукт, поясни Петков. От АБВ настояват за възстановяване на хранителната индустрия.

Зърненият баланс гарантиран с около 5 млн. тона реколта

Зърненият баланс гарантиран с около 5 млн. тона реколта

Реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозните

Петков даде и пример, който според него очертава катастрофата на животновъдството. Българският народ се нуждае от 400 хил. тона месо, за да може нормално да се изхранва. Повече от три пъти по-малко обаче се произвежда у нас, всичко останало е внос, коментира още той.

Това е пряко посегателство върху здравето на българските граждани и върху Националната ни сигурност, добави още Петков.

С 40% намаляват площите, на които се отглеждат домати

С 40% намаляват площите, на които се отглеждат домати

Фермерите активно са насочили инициативата си към картофи, дини и пъпеши

В млякото и млечните продукти продължава интервенцията на растителни масла и очевидно, че държавата е неспособна да се справи с този проблем. Казвам го, за да сме наясно, че с изкупни цени на кравето мляко 60-65 стотинки - няма как да стане. Изкупни цени на овчето мляко с цени от 1,10-1,20 лв. - няма как да стане, заключи председателят на АББ.