България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин, както досега. Няма данни за повишаване на цените на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб.

В това увери земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след Консултативния съвет по зърно, проведен в ресорното министерство.

Земеделският министър обясни, че песимистичните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 4,5 млн. тона, реалистични са 5 милиона тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 милиона тона.

Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 милиона тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експорт. България е на едно от челните места, отбеляза Танева.

По думите й страната след няколко дни ще влезе в поредната жътвена кампания. Независимо от всички факти в България очакваме отново да имаме добра реколта спрямо агрометеорологичната прогноза. Хората със 100% пропаднали площи ще могат да получат държавна помощ, разплатена още през настоящата година.

Танева очаква по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) да получи увеличение на бюджета с 376 млн. евро.

Мариана Кукушева, председател на Управителният съвет на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, увери, че няма никаква тревога по отношение на зърнения баланс на страната, камо ли за липса на качествена пшеница.

"Хлябът на България към този момент е гарантиран, независимо от количеството зърно, което ще приберем", успокои Кукушева.

Председателят на Консултативния съвет по зърно Венцислав Върбанов коментира, че няма никаква заплаха за хлебния и зърнения баланс на страната. Не трябва да имаме никакви притеснения за предстоящата реколта, има локални проблеми и те са главно в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, Силистренско и Южна България. Поет е ангажимент от земеделското министерство на пострадалите да бъде изплатена държавна помощ, подчерта Върбанов.

Очаква се една доста добра реколта в световен мащаб и не се очаква никакво сътресение на пазарите. Цените в България се ориентират по цените на международните пазари. Надявам се да няма отстъпление на цените, защото се очаква да има доста добра реколта, особено от Русия и Австралия, изтъкна той.

Върбанов е удовлетворен от начина, по който Министерство на земеделието се справили с поднесената им информация по отношение на климатичните условия и посевите.

Русия спря износа на зърно до 1 юли

Русия спря износа на зърно до 1 юли

На 26 април нетарифната квота за износ на зърно от Русия в размер на 7 милиона тона, установена на 1 април, е напълно изчерпана

От Асоциацията на зърнопроизводителите в България заявиха, че качеството на пшеницата е задоволително добро за цялата страна.

Интересът на министерство на земеделието е да получи възможност за по-висока национална подкрепа, което не кореспондира с подкрепа за намаляване на данъци. Това обяви ресорният министър Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет.

Не само искаме да запазим националните си средства в бюджета, а и да ги увеличим. Темата за ДДС-то е на Министерство на финансите, нашата позиция е данъчната система да е такава, че да може да акумулира в бюджета средства, а ние да използваме част от тях, за да можем по-справедливо да подпомагаме Сектор "Земеделие, каза още Танева.

На въпрос дали ще бъдат подкрепени розопроизводителите, земеделският министър увери, че това ще бъде първата група със спад на дохода, която ще бъде подкрепена.

Розопроизводителите имат останали количества продукция от миналата година, които са нереализирани. Това е секторът с най-висок спад на дохода, призна Танева.